Auto&vervoermannen

4 redenen waarom ook jij een elektrische fiets moet kopen

De meest vervelende ondergoed problemen en hoe je ze oplost!

Een elektrische fiets heeft zeker nadelen. Zo is de actieradius vaak beperkt, is het behoorlijk duur en kost het onderhoud je wel wat meer. Daarmee is het ongeveer gezegd, want daarnaast zijn er vrijwel alleen maar voordeleen. Wat deze voordelen zijn? Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van een goede elektrische fiets terug.

# 1. De elektrische fiets is goed voor de gezondheid

Velen denken dat een elektrische fiets kopen minder goed is voor de gezondheid, maar een EU-studie bewijst het tegendeel. Uit die studie blijkt namelijk dat de extra trapondersteuning er net voor zorgt dat mensen vaker fietsen en verder fietsen dan ze anders zouden doen. Met een fiets zonder ondersteuning legt men gemiddeld 4,8 km af per trip, terwijl dit bij een elektrische fiets oploopt tot 9,4 km per trip. Hierdoor zouden mensen met een elektrische fiets zelfs grotere fysieke inspanningen leveren dan fietsers zonder ondersteuning. Het verschil is natuurlijk nog groter voor mensen die van een auto op een elektrische fiets overstappen.

Een extra pluspunt is dat langere matig intensieve activiteiten vaak beter voor je zijn dan korte intensieve activiteiten. Fietsen aan ongeveer 15 km/u beschouwen we als een matige intensieve activiteit. Bij een elektrische fiets voldoe je hier ook gewoon aan. Hoewel elektrisch fietsen gezond voor je is, is er natuurlijk ook een keerzijde. Fietsen houdt namelijk altijd een valrisico in. Gelukkig behoort Nederland samen met Denemarken tot de veiligste fietslanden van Europa. Volgens OESO heeft dit te maken met de heel goede fietsinfrastructuur in ons land. En met een auto kan je je natuurlijk ook flink verwonden.

# 2. Het is beter voor het milieu

In vergelijking met een scooter of een auto is een elektrische fiets heel milieuvriendelijk. Met een elektrische fiets beperk je de CO2-uitstoot, zeker als je ‘m oplaadt met groene energie die bijvoorbeeld van je zonnepanelen afkomstig is. De accu van een e-bike kan meestal nog vrij eenvoudig worden gerecycled. Een klassieke fiets is natuurlijk ook milieuvriendelijk, maar toch heeft een elektrische fiets een belangrijk voordeel: in de praktijk wordt de elektrische fiets vaker gebruikt dan de klassieke fiets en grijp je dus minder snel naar vervuilende alternatieven. Anderzijds wordt een elektrische fiets vaker in en rond de stad gebruikt en heb je bijvoorbeeld al een elektrische mountainbike nodig om offroad te gaan, terwijl een goede hybride fiets meer vrijheid biedt. In sommige gevallen blijft een klassieke fiets dan ook heel nuttig.

# 3. De elektrische fiets is comfortabeler

Een elektrische fiets staat je toe om lichter en comfortabeler te fietsen. Hierdoor kom je niet meer helemaal bezweet op je bestemming aan. En ook een heuvel kan je moeiteloos bedwingen, terwijl tegenwind minder stoort. Een nadeel is dat een elektrische fiets zwaarder is. Zeker bij de eerste generatie was dit vaak vervelend omdat de fietsen niet altijd duwassistentie boden. Bij de nieuwste generatie elektrische fietsen is dit standaard aanwezig.

# 4. Sneller op je bestemming

Ten slotte is een elektrische fiets, tenzij je natuurlijk een geoefende wielrenner bent, een stuk sneller. Met een elektrische fiets kan je moeiteloos snelheden tot 25 km/u aan en je kan deze snelheden ook veel langer aanhouden. Hierdoor ben je sneller op je bestemming en verlies je minder tijd.

Geef een reactie