LifestyleTips

Koffiekopjes bedrukken: Zo kies je het beste koffiekopje

Koffiekopjes bedrukken: Zo kies je het beste koffiekopje

Als je iemand vraagt om een koffiekopje te beschrijven zul je twee antwoorden vaak terugkrijgen. Het meest gegeven antwoord zal waarschijnlijk een beschrijving zijn van het traditionele witte “kantoorkopje” zonder enige opdruk of poespas.
Het tweede antwoord wat vaak gegeven zal worden is een wedervraag: Voor welke koffie bedoel je? Dit laatste zal je met name terugkrijgen van mensen die wat meer genieten van de vele koffievariaties die er zijn.
Maar de koffievariant is maar één van de varianten die een rol spelen bij het kiezen voor het juiste koffiekopje. Hieronder een aantal keuzes waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je koffiekopjes.

1. Formaat

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste stap in het keuzeproces, want er zijn een aantal “wetten” die gelden bij serveren van koffie. Hierbij geldt eigenlijk net als bij alcohol dat de “sterkte” van de drank ook de omvang van het kopje bepaald. Een sterke koffie (Espresso) schenk je dus over het algemeen in een kleiner kopje dan een lichte koffie (Cappuccino). Let hierbij op dat de grootte van de kop niet hetzelfde is als de inhoud qua koffie. Een te volle kop koffie zorgt voor morsen terwijl een te groot kopje in verhouding tot de drank het beeld van een “haags bakkie” oproept en dat wil je in je horecazaak zeker voorkomen!

Voorbeeld: Een espressokopje heeft een inhoud van zo’n 60 tot 100 milliliter. Qua koffie wordt hij meestal gevuld met 30 tot 60 milliliter koffie met daarbovenop een mooie cremalaag.

Espresso

Als iemand een espresso besteld dan verwacht hij zeer waarschijnlijk een klein kopje waarin de koffie lang heet blijft. De koffie-inhoud van een espressokopje is meestal tussen de 30 en 60 ml.

Standaard

Het traditionele koffiekopje heeft een koffie-inhoud van zo’n 90 tot 150 milliliter. Hoewel reguliere koffie geen crema (schuimlaagje) heeft moet er ook in deze kopjes voldoende ruimte overblijven. Zeker omdat de traditionele koffie nog weleens wordt aangevuld met een beetje koffiemelk of suiker. Dit formaat is het meest gebruikt binnen bedrijven omdat ze redelijk universeel zijn te gebruiken voor de verschillende koffievarianten die koffieautomaten aanbieden. Ook Senseomachines zijn afgesteld voor dit formaat koffiekopjes.

Cappuccino

Een cappuccinokopje heeft een flink grotere omvang dan de reguliere koffiekopjes omdat een cappuccino naast de (espresso)koffie een groot deel melk en melkschuim bevat. Bij een cappuccino kopje is het belangrijk dat de kom rond en egaal is om de smaak en aroma goed tot zijn recht te laten komen. Waar bij andere kopjes nog weleens voor een afwijkende vorm wordt gekozen is dat bij een Cappuccino funest voor de smaakbeleving.
Een cappuccinokopje heeft een koffie-inhoud van zo’n 100 tot 300 milliliter. De inhoud van het kopje zelf is meestal zo’n 150 tot 350 milliliter

Latte macchiato, Koffie verkeerd, etc.

Veel overlap met het cappuccinokopje heeft het kopje wat gebruikt wordt voor de Latte macchiato of andere koffievarianten met veel toevoegingen. Ze zijn alleen qua omvang net iets groter. Kleinere gelegenheden hebben deze kopjesvariant vaak niet en gebruiken in plaats hiervan het cappuccinokopje maar voor de echte barista doet het kleine formaatverschil er natuurlijk toe.

Veel koffie

Hoewel het qua smaakbeleving vaak niet de beste keuze is zijn er ook koffiedrinkers die er sterk de voorkeur voor hebben om hun koffie of thee uit een mok te drinken. Soms is dit een praktische keuze om dat er meer koffie in een mok past dan in een kopje. Daarnaast is de mok vaak hoger dan een kopje waardoor de drink langer warm blijft. De mok met koffie wordt op koude dagen dan ook graag gebruikt om de handen aan te warmen.
Let er bij het kiezen van de mok wel goed op of er een oor nodig is. Omdat een mok aan een oor vrij groot is maakt dit de mokken een stuk minder goed stapelbaar en de oren va een mok willen nog weleens sneuvelen. Nadeel van een mok zonder oren is dat bij hete koffie de mok moeilijk vast te houden is.

2. Design

Wellicht dat bovenstaande je er van heeft overtuigd dat je dus niet op zoek bent naar 1 koffiekopje maar dat je diverse soorten van een set nodig hebt.
Let bij je keuze dan goed op het design. Een kopje moet er natuurlijk leuk uitzien, maar dit is niet de enige reden om op design te letten. Een kopje moet namelijk ook makkelijk vast houden en lekker drinken. Als een kopje zo is vormgegeven dat het oortje nauwelijks is vast te houden dan doet dat afbreuk aan de koffiebeleving. Ook een vierkant design kan er leuk uitzien maar drinkt niet altijd lekker en doet vaak afbreuk aan de cremalaag of schuimlaag.

3. Materiaal

Niet minder belangrijk is het materiaal. Ga je voor porselein of keramiek (aardewerk?) De keuze van het materiaal is van grote invloed op de levensduur, vaatwasbestendigheid maar ook op de koffiebeleving. Porselein is dunnen en heeft daardoor een meer verfijnde en luxere uitstraling.
Daarnaast heeft porselein de eigenschap dat het minder warmte doorlaat en de koffie dus langer op temperatuur houdt. Een voordeel aan keramiek is dat het wat meer mogelijkheden biedt qua kleurvariaties aangezien porselein in principe altijd wittinten verkrijgbaar is. Dit laatste hoeft zeker geen dilemma te zijn, voor een mooie look laat u gewoon uw koffiekopjes bedrukken.

Een afweging bij het materiaal kan zijn om te kiezen voor glas. Dit zorgt ervoor dat de inhoud beter zichtbaar wordt. Met name bij koffievarianten als espresso, cappuccino of latte macchiato heeft dit een effect op de koffiebeleving omdat deze koffievarianten uit “laagjes” zijn opgebouwd.

4. Schoteltje

Een schoteltje hoort erbij. Hoewel in de praktijk van alledag het schoteltje vaak even achterwege wordt gelaten vanwege de snelheid hoort een schoteltje toch echt bij een goede kop koffie. Niet alleen zorgt dit voor stabiliteit bij het neerzetten van het kopje, het is onderdeel van de uitstraling van het servies en geeft het geheel een luxere uitstraling.
Daarbij is een praktische indeling van het schoteltje handig om mee te wegen. Als u een koekje van het huis serveert bij de koffie is het handig als hiervoor voldoende ruimte is op het schoteltje.
Bij het serveren van de koffie in een koffieglas wordt het schoteltje vaak weggelaten. Combineer een glas in ieder geval niet met een porseleinen of keramieken schoteltje.

5. Praktische afwegingen

Niet onbelangrijk bij de definitieve keuze is om te kijken wat het effect is van uw keuze op de beschikbare kastruimte. Dit lijkt minder belangrijk maar in veel horecazaken is de kastruimte binnen arm-afstand beperkt en dus is een handige indeling van belang. Als u kiest voor niet stapelbare kopjes of deze maximaal tot 2 hoog kunt stapelen dan heeft dit veel invloed op de kastruimte.
Ook het design heeft een praktische invloed. Een kop of schotel met “hoekjes” zullen sneller vies blijven in de vaatwasser waardoor er zelfs imagoschade kan ontstaan. Soms is het verstandig om eerst een kleinere oplage te bestellen om de kopjes goed uit te proberen. Als u dan helemaal tevreden bent bestelt u een groter aantal kopjes.

6. Vraag het de specialist

Bent u het na het lezen van deze tips nog niet helemaal uit. Neem dan eens contact op met de specialisten van Riké Group. Zij weten alles van koffiekopjes, glaswerk en ander serviesgoed en kunnen dus altijd een advies op maat geven als u op zoek bent naar het meest geschikte koffiekopje voor uw bedrijf.

Geef een reactie