mannenMens&gezondheidSportTipsvrouwen

Afvallen is een kunst

afvallen is een kunst

Afvallen, voor de een is het moeilijker dan voor de ander, maar het zal altijd een inspanning vergen. Denk jij dat jij net te zwaar bent en vind je het moeilijk om af te vallen, dan gaat dit artikel je helpen. In dit artikel worden verschillende oefeningen en methodes beschreven over hoe je vanuit huis het beste af kan vallen. Heb je een sportschool in de buurt waar je misschien zelfs met korting naartoe kan, is dit altijd een bonus.

Tijdens het sporten heb je te maken met drie factoren. Slaap, voeding en het sporten zelfs. Alle drie factoren zijn even belangrijk. Slaap je weinig, dan heeft sporten weinig zin. Eet je ongezond, dan heeft opnieuw sporten geen zin. Slaap je goed en eet je goed, maar sport je niet, dan ga je natuurlijk niet afvallen. In deze driehoeksverhouding mag geen enkele factor ontbreken.

Slaap

Slaap is het makkelijkste onderdeel. Je gaat gewoon lekker in bed liggen en dromenland doet de rest. Hoelang je moet slapen hangt af van onder andere je leeftijd. Voor een volwassen man/vrouw is acht uur slaap een goede basis voor de dag en voor het sporten. Het is wel belangrijk dat je naar je lichaam luistert, ieder lichaam is anders. Iemand kan bijvoorbeeld slechts zes uur slaap nodig hebben terwijl jij er negen nodig hebt. Luister naar je lichaam!

Voeding

Zonder voeding ben je nergens in het sporten. Hier is het dan ook belangrijk dat je weet wat je eet. Hou precies bij wat je eet. Door bij te houden wat je eet ga je bewuster met je eten om. Heb je trek in chips, dan denk je een tweede keer na. Je moet je eetgedrag ten slotte ergens noteren, hierdoor wordt je opnieuw geconfronteerd met je slechte eetgedrag.

Als je wil afvallen is het niet de bedoeling dat je per se weinig moet gaan eten. Zo werkt het niet. Je valt misschien wel af, maar je wordt lichamelijk alleen maar zwakker. Als je wil afvallen moet je gezond eten, normale hoeveelheden eten en veel sporten. Afvallen is nu eenmaal zwaar. Eet normaal en train hard. Zo val je effectief af en word je lichamelijk  nog sterker ook. Wel is het handig om calorierijke maaltijden zoals pasta’s, pindakaas en nootjes te vermijden. Als je deze gerechten veel eet wordt het moeilijk om kilo’s kwijt te raken.

Sporttips

Welke oefeningen kun je doen om af te vallen? Krachttraining is niet een van deze onderdelen. Om af te vallen moet je jezelf verder pushen dan je eigenlijk wil. Als je lichaam zegt dat je niet meer kan, dan moet je juist doorgaan. Hoe vermoeider je raakt hoe meer je gaat afvallen. Opnieuw hier, luister naar je lichaam: als het geen gezonde pijn is, dan stap van je fiets of stop met hardlopen en neem rust.
Goedkoop afvallen doe je thuis in plaats van een duur sportschoolabonnement !

Hardlopen

Hardlopen is een van de makkelijkste manieren om af te vallen. Je kunt simpelweg zolang hardlopen als je wil. Ben je volledig uitgeput dan stop je, zo simpel is het. Fietsen is al iets moeilijker, Hier heb je nog een sportfiets voor nodig en niet iedereen heeft deze. Toch is afwisseling voor jou en je spieren altijd wel fijn. Een dag hardlopen, een dag rust, een dag fietsen, enzovoorts. Hierdoor wordt het actief zijn niet zo snel saai en kunnen je spieren makkelijker herstellen.

Ook zijn er oefeningen waar je je huis niet voor uit hoeft. Deze oefeningen zijn bijvoorbeeld touwtjespringen, jumping jacks en step-ups. Houd in je achterhoofd dat afvallen hand in hand gaat met uitputting. Hiermee wordt bedoeld dat hoe langer je iets doet, hoe beter het werkt. Dus 5 minuten touwtjespringen, eventjes rust en dan nog een keer touwtjespringen voor 5 mintuten heeft minder effect dan 10 minuten achter elkaar touwtjespringen. Combineer de conditie oefeningen die je thuis kan doen en doe ze zo lang mogelijk achter elkaar. Als je traint, doe het dan effectief!

Geef een reactie