Mens&gezondheid

Spataderen: oorzaken, symptomen en behandelingsopties

Spataderen zijn een veelvoorkomend probleem waar miljoenen mensen over de hele wereld mee te maken krijgen. Deze verwijde en kronkelige aderen, meestal gevonden in de benen, kunnen niet alleen cosmetisch storend zijn, maar ook leiden tot ongemak en complicaties zoals pijn en zwelling. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en verschillende behandelingsmogelijkheden voor spataderen onderzoeken.

Wat zijn spataderen?

Spataderen, ook bekend als varices, zijn abnormaal vergrote en kronkelende aderen die duidelijk zichtbaar zijn onder de huid. Ze ontstaan ​​wanneer de kleppen in de aderen niet goed functioneren, waardoor het bloed terugstroomt en zich ophoopt, waardoor de aderen uitzetten en verzwakken. Spataderen kunnen variëren in grootte en ernst, van kleine, oppervlakkige spataderen tot grotere, diepere aderen.

Oorzaken van spataderen

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van spataderen, waaronder:

 1. Erfelijkheid: Mensen met een familiegeschiedenis van spataderen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van deze aandoening.
 2. Leeftijd: Het risico op spataderen neemt toe met de leeftijd, omdat de elasticiteit van de aderen afneemt en de kleppen minder effectief worden.
 3. Zwangerschap: Hormonale veranderingen en de druk van een groeiende baarmoeder kunnen de bloedcirculatie in de benen vertragen, waardoor spataderen ontstaan.
 4. Langdurig staan of zitten: Langdurige perioden van inactiviteit kunnen de bloedstroom vertragen en de ontwikkeling van spataderen bevorderen.
 5. Obesitas: Overgewicht legt extra druk op de aderen en kan de ontwikkeling van spataderen veroorzaken of verergeren.

Symptomen van spataderen

De symptomen van spataderen kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en de locatie van de getroffen aderen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Zichtbare, kronkelende aderen onder de huid
 • Zwelling van de benen, vooral na langdurig staan of zitten
 • Gevoel van zwaarte of vermoeidheid in de benen
 • Pijn of een branderig gevoel langs de aderen
 • Krampen of jeuk in de benen

In sommige gevallen kunnen spataderen leiden tot complicaties zoals huidzweren, bloedingen en oppervlakkige tromboflebitis, een ontsteking van een oppervlakkige ader.

Behandelingsopties voor spataderen

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar voor spataderen, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Enkele veel voorkomende behandelingsmethoden zijn onder meer:

 1. Compressietherapie: Het dragen van compressiekousen kan helpen om de druk in de aderen te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 2. Sclerotherapie: Deze procedure omvat het injecteren van een speciale oplossing in de spataderen, waardoor ze sluiten en geleidelijk verdwijnen.
 3. Laser- of radiogolftherapie: Met behulp van geavanceerde technologieën kunnen artsen spataderen verwarmen en sluiten zonder incisies te maken.
 4. Chirurgie: In ernstige gevallen kunnen chirurgische procedures zoals aderstripping of flebectomie worden overwogen om spataderen te verwijderen.

Het is belangrijk om met een ervaren arts te praten om de beste behandelingsoptie voor spataderen te bepalen, rekening houdend met de ernst van de aandoening en de individuele gezondheidstoestand van de patiënt.

Spataderen zijn een veelvoorkomende aandoening die ongemak en complicaties kan veroorzaken voor degenen die eraan lijden. Door de oorzaken, symptomen en behandelingsopties van spataderen te begrijpen, kunnen mensen effectief omgaan met deze aandoening en hun algehele kwaliteit van leven verbeteren. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig bewegen, het vermijden van langdurig staan ​​of zitten en het dragen van compressiekousen, om het risico op spataderen te verminderen. Raadpleeg altijd een arts voor een nauwkeurige diagnose en een passende behandelingsoptie die past bij uw specifieke behoeften en omstandigheden.

Geef een reactie