Auto&vervoerTipszakelijk

Een barst in de voorruit, hoe te herstellen?

barst voorruit

Een barst in de voorruit komt altijd onverwacht en bovendien ook op de meest vervelende momenten. Wanneer je wordt geconfronteerd met een gebarsten autoruit zal je graag meteen op zoek willen gaan naar mogelijkheden om deze autoruitschade op te lossen. Dat is een stuk minder eenvoudig in vergelijking met een onschuldig sterretje. Daar waar een sterretje in de voorruit doorgaans zonder probleem kan worden gerepareerd geldt dat niet voor een barst in de voorruit. Om deze ruitschade op te lossen is de autoruit vervangen dan ook meestal noodzakelijk.

Hoe ontstaat een barst in de voorruit?

In eerste instantie is het belangrijk om te weten dat een barst in je voorruit op tal van verschillende manieren kan ontstaan. Meestal treft je als bestuurder helemaal geen schuld. De meest voorkomende oorzaken van een barst in de voorruit zijn:

  • Door steenslag. In eerste instantie kan steenslag zorgen voor een onschuldig sterretje. Een enkele kuil of bobbel in de weg kan van het sterretje echter een flinke barst maken.
  • Door vandalisme. Wanneer er een zwaar voorwerp tegen je autoruit wordt gegooid kan dit een flinke barst veroorzaken. In het ergste geval wordt de autoruit door vandalisme zelfs volledig verbrijzeld.
  • Door een vogel. Een vogel die tegen de voorruit van je auto aanvliegt kan meteen heel wat schade veroorzaken. Dit komt bovendien veel vaker voor dan je zou vermoeden.

De voorruit van een auto is bijzonder vatbaar voor schade. Een barst in de voorruit komt dan ook in de praktijk vrij vaak voor. Ben je hier ook mee geconfronteerd en wil je zo snel mogelijk een oplossing vinden voor deze autoruitschade? Dan is het een interessante optie om te kiezen voor autoglas dat speciaal is geproduceerd voor de after market.

hoe onstaat barst voorruit

Een after market autoruit, een bewuste keuze

Een barst in de voorruit laten herstellen betekent dus meestal dat je een compleet nieuwe autoruit moet kopen. Deze onvoorziene uitgave is natuurlijk vervelend, maar wanneer je een verstandige keuze maakt kunnen de kosten om de voorruit te vervangen nog best meevallen. Het is vooral belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende soorten autoruiten die er op de markt zijn te vinden. Kies bijvoorbeeld niet zomaar blindelings voor een originele autoruit met merklogo, want dan zal je inderdaad rekening moeten houden met een vrij hoge prijs.

Er is gelukkig een financieel veel interessanter alternatief en dat zijn de zogenaamde after market autoruiten. Dergelijke autoruiten beschikken in tegenstelling tot originele autoruiten niet over een merklogo. Dit betekent dat ze niet uitsluitend door erkende merkdealers verkocht mogen worden. Doordat dit autoglas door meer partijen verkocht mag worden drukt dit de prijs aanzienlijk. Is het op het vlak van kwaliteit wel verstandig om jouw barst in de voorruit te laten herstellen door een after market autoruit? Absoluut!

In tegenstelling tot wat veel mensen vermoeden is er bij een after market autoruit absoluut geen sprake van ook maar enig kwaliteitsverlies, in tegendeel. Zowel de fabriek waar deze autoruiten worden gemaakt als de productielijn verschillen niet ten opzichte van een originele autoruit. Daarnaast worden after market autoruiten ook altijd geproduceerd volgens de strengste Europese kwaliteits- en veiligheidsnormen waardoor je je absoluut geen zorgen hoeft te maken.after market autoruit

Is een barst in de voorruit herstellen verplicht?

Een voorruit vervangen is niet altijd verplicht als er een barst in de voorruit zit. Een afkeuring voor de APK volgt alleen als de autoruitschade in het gezichtsveld zit en een vrij en ongestoord zicht op de weg belemmerd, of wanneer de barst een vertakking heeft. Heeft de ruitschade geen directe invloed op het zicht van de bestuurder op de weg? Dan zal dit dus niet zorgen voor een afkeuring voor de APK. Wil dit zeggen dat je een barst in de voorruit niet hoeft te laten herstellen? Nee. De stijfheid van het chassis van een auto wordt immers voor ongeveer 40 procent bepaald voor de voorruit. Is de voorruit beschadigd, dan kan dat de stijfheid van het chassis in het gedrang brengen en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Wat kost een autoruit vervangen?

Als je je afvraagt: “Wat kost een autoruit vervangen?“, dan is hier geen eenduidig antwoord op te geven. De kosten voor een nieuwe voorruit liggen een stuk hoger dan bijvoorbeeld die voor een zij- of achterruit. Ook verschilt de prijs per model en bouwjaar. Je zal dus echt even bij verschillende autoruitherstellers een prijs moeten opvragen. Gelukkig hebben sommige aanbieders de prijzen van alle autoruiten gewoon online staan waarmee je een snel antwoord hebt wat een autoruit vervangen kost. Een offerte opvragen is dan niet nodig. Hou er rekening mee dat de kosten per autoruithersteller behoorlijk verschillen en sommige bedrijven rekenen bovendien nog eens extra mobiliteitstoeslag als je de autoruit bij jou op locatie wilt vervangen. Als je de autoruitschade niet bij jou thuis of op je werk laat herstellen kost het je naast brandstof ook tijd om naar de ruithersteller toe te rijden. Wanneer je hiervoor vrij moet nemen van je werk ben je nog eens extra kosten kwijt. Al met al zaken om rekening mee te houden als je niet teveel betalen wilt voor een nieuwe autoruit.

Geef een reactie