Huis en tuinTips

3 tips voor de beste keukenverlichting

beste keukenverlichting

Goede keukenverlichting is onmisbaar. In de keuken werk je met scherpe messen, hete pannen en is goede werkverlichting van essentieel belang. Daarnaast geniet je ook graag van de nodige sfeer in de keuken. Heb je pas een nieuwe keuken uitgezocht en word je nu al gek van alle keuzes die je moet maken? Het vinden van de juiste keukenverlichting is geen gemakkelijke klus. Van staande lampen tot LED spots, je vindt het allemaal. Maar hoe weet je welke keukenverlichting écht geschikt is? Belangrijker nog: heb je voldoende aan de verlichting die je in gedachten had? Wij geven je 3 tips voor het vinden van de beste keukenverlichting.

1.         Zorg voor een goed lichtplan

Het maken van een lichtplan is de eerste stap naar succes. Bij iedere ruimte die je wilt aanpakken is het belangrijk om eerst een duidelijk plan op te stellen. Hierbij is het handig om gebruik te maken van een plattegrond van de keuken. Zo zie je precies waar alle belangrijke elementen van de keuken komen te staan. Bovendien heb je zo ook zicht op de locaties van de verschillende stopcontacten, deuren en ramen. Bepaal vervolgens welk effect je wilt bereiken met de verlichting. Ben je op zoek naar frisse werkverlichting? Kies dan voor een helder licht met keuken inbouwspots. Als je juist zoekt naar warmte en sfeerverlichting is het belangrijk dat je gebruik maakt van een dimmer. Zo bepaal je zelf de hoeveelheid licht op het juiste moment.

basis keukenverlichting

2.         Het belang van goede basisverlichting

Goede basisverlichting is het sleutelwoord voor een effectief lichtplan. Bij basisverlichting moet je denken aan een lamp die de gehele ruimte verlicht. Vaak wordt er hierbij gekozen voor een hanglamp aan het plafond, maar het kan ook anders. Zo wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van armaturen die de belangrijkste plekken in de keuken verlichten. In dat geval komen inbouwspots goed van pas. Basisverlichting moet voldoen aan de volgende kenmerken:

  • De hele ruimte wordt direct verlicht en er is geen sprake van schaduwvorming
  • Deze verlichting werkt goed samen met de muren en het plafond. Hierdoor ontstaat er indirecte verlichting en is het zicht nog beter in de keuken
  • De ruimte oogt groter door het gebruik van basisverlichting

Doordat de basisverlichting altijd wordt gecombineerd met andere lampen, zal deze gedurende je tijd in de keuken altijd aanstaan. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor lampen met een lange levensduur, zo bespaar je op de lange termijn veel kosten. Denk hierbij vooral aan LED lampen, zij gaan gemiddeld maar liefst 15-20 jaar mee!

lichtplan keuken

3.         Plaats sfeerverlichting op de juiste locaties

Om efficiënt en veilig te werken in de keuken is basisverlichting en werkverlichting voldoende. Verder heb je eigenlijk geen verlichtingssoorten nodig. Tenminste, als werken het enige is wat je hier doet. Veel mensen genieten van hun tijd in de keuken, brengen hier heel wat luttele uurtjes door met familie en vrienden of om gewoon lekker te kokkerellen. Dan heb je zeker baat aan wat extra sfeer. In dat geval biedt sfeerverlichting solaas. Maar waar plaats je deze?

Bij sfeerverlichting is het belangrijk dat de lampen het interieur en de aankleding versterken. Gebruik bijvoorbeeld gerichte keukenspots om een bijzonder voorwerp in de keuken in de ‘schijnwerper’ te zetten. Ook kan je kiezen voor een opvallende hanglamp of meerdere kleine lampen voor een speels en sfeervol effect. Let er wel op dat de lampen nooit botsen met de basisverlichting. Lampen horen elkaar altijd te versterken.

Geef een reactie