Auto&vervoerTipszakelijk

Een nieuwe heftruck kopen: hier moet je op letten

nieuwe heftruck kopen

Wil je binnenkort een nieuwe heftruck kopen om jouw magazijn mee te verrijken? Dan is het handig om te weten waar je op moet letten. Een nieuwe heftruck kopen doe je immers niet dagelijks. Een grote investering doe je nooit zonder de nodige research gedaan te hebben. Daarom adviseren wij jou om voldoende informatie op te zoeken en de betrouwbaarheid en kwaliteit van de heftruck onder de loep te nemen. Koop jij binnenkort een nieuwe heftruck? Wij vertellen je waar je op moet letten!

Voldoet de heftruck aan alle veiligheidseisen?

Bij bekende merken zoals Still magazijntrucks en heftrucks weet je zeker dat deze aan alle gestelde veiligheidseisen voldoen. Maar wat als je een heftruck van een onbekend merk wilt aanschaffen? Hoe weet je dan of de veiligheid van jou en je werknemers gewaarborgd wordt? Het is hierbij belangrijk om op de volgende criteria te letten:

  • Beschikt de heftruck over een zogenaamde CE-markering? Deze markering is verplicht in Nederland. Elke heftruck moet hierover beschikken. Als deze markering ontbreekt, voldoet de heftruck niet aan de veiligheidseisen die door de Europese wetgeving worden gesteld. Denk hierbij aan de gezondheid, milieu en veiligheid. De markering laat zien dat de machine aan alle eisen voldoet en over speciale beveiligingen en waarschuwingen beschikt. Hierdoor weet je zeker dat je een veilige machine in de werkplaats zet.
  • Wat voor hefcapaciteit heb ik nodig? Zelf kan je natuurlijk veel betekenen voor de levensduur van de machine. Zo mag de maximale hefcapaciteit nooit overschreden worden. Het is daarom belangrijk dat je een geschikte heftruck koopt. Past deze heftruck eigenlijk wel bij de werkzaamheden die je wilt verrichten?

veiligheidseisen heftruck

Is er bescherming nodig tegen verschillende weersomstandigheden?

Soms is het noodzakelijk om ook op het buitenterrein aan de slag te gaan. In uitzonderlijke gevallen wordt de heftruck zelfs buiten geparkeerd na gebruik. In dat geval is het belangrijk dat er bescherming is tegen de Nederlandse weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een cabine en/of kachel. Zo zit de bestuurder altijd droog en warm en wordt ook de machine beschermd.

Wat is de kwaliteit van de werkvloer?

Als je enkel in een magazijn gebruik maakt van een heftruck, is de kans groot dat de werkvloer van goede kwaliteit is. Hoogstwaarschijnlijk zitten er geen onverwachte hellingen, gaten of kuilen in de vloer. Hierdoor zal de heftruck soepeltjes kunnen rijden. Als de machine echter ook op buitenterrein gebruikt wordt, is het belangrijk dat de truck tegen een slechte ondergrond opgewassen is. Meestal adviseren we dan een verbrandingstruck. Elektrische trucks hebben vaak te weinig power om ongelijke vloeren te trotseren. Doordat ze veel last ondervinden zal bovendien ook de accu minder lang meegaan. Hierdoor ben je uiteindelijk duurder uit. Kies daarom altijd voor een heftruck die past bij de werkomgeving en situatie. Zo weet je zeker dat je alles uit de machine haalt.

Let er ook op dat je het personeel opleidt om met een heftruck om te gaan. Volgens de Arbowet is deskundigheid bij het rijden van transportmiddelen verplicht. Bij ongelukken door onervaren medewerkers, staat jou een hoge boete te wachten. Zorg daarom voor de juiste opleidingen en profiteer van een fijne werksituatie met jouw nieuwe heftruck!

Geef een reactie