Auto&vervoerTipszakelijk

Welke private lease vormen zijn er en wat zijn de belangrijkste verschillen?

Welke private lease vormen zijn er en wat zijn de belangrijkste verschillen?

Auto’s kunnen heel duur zijn in aanschaf en onderhoud. Maar ze zijn tegelijkertijd onmisbaar. Het is een van de redenen dat private lease enorm in opkomst is. Dit is een manier om een nieuwe auto te kunnen rijden zonder dure aanschafkosten te hoeven betalen, maar in plaats daarvan een vast maandelijks bedrag af te dragen. Voor veel mensen maakt dit de drempel om een auto aan te schaffen of een nieuwere auto te rijden een stuk lager. Maar het kan best ingewikkeld zijn om een keuze te maken als je begint te googlen. In dit artikel vertellen we je welke private lease vormen er zijn en wat de belangrijkste verschillen zijn.

Wat is private lease?

Voordat je op zoek gaat naar de beste private lease deal is het zaak dat je goed weet wat private lease precies inhoudt. Hier komt het op neer: met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. Behalve de brandstof zijn alle kosten die je aan een auto kunt hebben inbegrepen. Een van de grootste misverstanden die er bestaan rondom private lease is dat er meerdere vormen zijn. Eigenlijk zijn er maar twee hoofdvormen van leasen: zakelijke lease en private lease. Dat leggen we hieronder verder uit.

Shortlease

Er zijn namelijk vormen van leasen die lijken op private lease, maar het niet zijn. Zo is er de short lease, die beschikbaar is voor zowel bedrijven als particulieren. Shortlease houdt in dat je een huurcontract tekent voor een auto voor een periode van meer dan 30 dagen. Dit contract is flexibel en altijd op te zeggen. Het contract wordt aangegaan voor een verwachte periode, maar is per dag opzegbaar zonder dat je een boete hoeft te betalen. Je kunt niet alleen verzekeringen vergelijken, maar ook het lease aanbod. De moeite waard als je twijfelt over de verschillende vormen.

Financial lease

Een derde vorm die vaak wordt verward met private lease is de financial lease. Hierbij is het zo dat de leaseauto juridisch gezien van de leasemaatschappij is, totdat je de laatste maandelijks termijn hebt betaald. Maar het economisch eigendom ligt intussen bij jou. Het grote verschil is dus dat je uiteindelijk eigenaar wordt van de auto, terwijl dat bij private lease niet het geval is.

Er zit dus behoorlijk verschil in de vormen van leasen, maar er is slechts één vorm van private lease. Verdiep je dus goed in de verschillende opties!

Geef een reactie