mannenTipsvrouwen

Dit mag je écht niet vergeten in het eerste jaar van je baby

Dit mag je écht niet vergeten in het eerste jaar van je baby

Bij de komst van je eerste kind zal je er al snel achter komen dat alle clichés meer dan waar zijn. Het eerste jaar van je baby vliegt voorbij. Soms voelt het alsof je die hulpeloze baby slechts enkele weken geleden op de wereld hebt gezet én ben je ondertussen alweer de eerste verjaardag aan het plannen. Hoe kan het toch zo zijn dat een jaar zó snel verloopt?

Stiekem weten we dat natuurlijk ook wel. Je kind heeft namelijk niet alleen heel veel moois gebracht, maar ook voor enorm veel drukte gezorgd. Doordat je iedere dag druk bezig bent, vliegt de tijd voorbij. En dat is niet alleen het eerste jaar, maar zijn of haar gehele leven. Daarom is het belangrijk om af en toe stil te staan bij deze kostbare tijd. Even pas op de plaats en te genieten van wat je ziet. Daarom een lijstje met dingen die je écht niet mag vergeten in het eerste jaar van je baby.

Schrijf mijlpalen op


Het eerste jaar van jouw baby staat straks in het teken van mijlpalen. De eerste keer lachen, de eerste keer geluidjes maken, omrollen, tijgeren, kruipen, optrekken, de eerste stapjes langs de tafel en misschien zelfs wel al de eerste stapjes los. En voor de echte mazzelaars onder ons: de eerste keer doorslapen! Natuurlijk leef je in het moment en ben je dan heel blij en trots. Maar het zal je nog verbazen hoe snel je vergeet wanneer je kind dit voor de eerste keer deed. Daarom is het slim om deze mijlpalen op te schrijven. Hou ze bij in een baby eerste jaar boek. Niet alleen leuk om later herinneringen op te halen, maar ook om bij eventuele volgende kinderen de boeken naast elkaar te leggen. Er komen dan immers geheid vragen over ‘wie sneller was’.

Maak foto’s én fotoboeken


Foto’s maken is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Bijna iedereen heeft wel een smartphone met goed werkende camera. Hierdoor staat je telefoon enkele weken na de bevalling waarschijnlijk al vol met foto’s van jouw prachtige baby. Een goed idee, want zonder foto’s is het over enkele maanden al heel moeilijk te bedenken dat die blakende baby ooit zo klein is geweest. Vergeet echter niet (en stiekem gebeurt dit in de meeste gezinnen) om de foto’s ook daadwerkelijk in fotoboeken te verwerken. Als je deze klus te lang uitstelt, zorg je er enkel voor dat deze steeds groter wordt en je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Probeer daarom elke paar maanden de foto’s te ordenen, in mapjes te plaatsen en alvast een begin aan een fotoboek te maken. Zo bespaar je jezelf veel werk op de lange termijn.

Maak uitstapjes

Veel mensen geloven dat een baby er nog niets aan heeft om echt op stap te gaan. Een uurtje naar het bos? Waarom dan?! Je kind merkt er toch niets van. Niets is echter minder waar. Door je kind bloot te stellen aan nieuwe omgevingen, al is het maar enkele minuten tot een uur, stimuleer je hem of haar om zich verder te ontwikkelen. Alles is nieuw voor je kind. Het is fijn om in kleine stapjes aan de wereld te worden blootgesteld. Maak ondertussen veel foto’s!

Geef een reactie