algemeenPC&internetTechnologieTipszakelijk

Online shoppen: met deze tips bega je nooit een miskoop!

Online shopping

Een product kopen zonder deze ooit gezien te hebben en zonder contact met de winkeleigenaar. Als je dit ons vroeger had gezegd, hadden we dit nooit geloofd. Met de opkomst van het internet werden er nieuwe kansen gezien. De mogelijkheid om als particulier online te shoppen was geboren. En hoewel mensen in het begin van het tijdperk nog een beetje nerveus waren om dit uit te proberen, zien we dat tegenwoordig driekwart van de Nederlanders wel eens iets online koopt.

Online shoppen gebeurt nu dagelijks. E-commerce zit continu in de lift. Daardoor zien we ook dat je tegenwoordig alle denkbare producten via het digitale netwerk kunt kopen. Van lampen online kopen tot een geheel nieuw bed. Werkelijk alles is mogelijk. Maar hoe zorg je ervoor dat je geen flater slaat? Online shoppen: met deze tips bega je nooit meer een miskoop!

Let op het keurmerk

Shop altijd enkel bij webshops met een speciaal keurmerk. De meeste betrouwbare webshops zijn tegenwoordig aangesloten bij Thuiswinkel Waarborg of een andere organisatie. Zo’n keurmerk leert jou dat je een bepaalde service van de webshop mag verwachten. Als de webshop hier niet aan voldoet, dan wordt het keurmerk weer ingetrokken en dat zal een hoop (potentiële) klanten afschrikken. Daarom doen de meeste webshops er alles aan om hun keurmerk te behouden en zich aan de regels van deze organisaties te houden.

Er zijn overigens ook webshops die ten onrechte deze keurmerken gebruiken. Wanneer je twijfelt over de betrouwbaarheid van de winkel, kun je dit altijd nog een keer extra checken via de website van de Consumentenbond.

Lees de reviews van andere klanten

Voordat je voor een geheel nieuwe webshop kiest is het eerst belangrijk om reviews te checken. Zijn er al klanten geweest die jou zijn voor gegaan? Wat waren hun ervaringen? Waren de producten naar wens? Was er een duidelijk klantencontact indien dat nodig bleek te zijn? Was de prijs-kwaliteitsverhouding in orde? En hoe snel werden de producten verzonden?

Op basis van deze reviews kun je vervolgens bepalen of de website betrouwbaar genoeg is om bij te bestellen. Let er wel op dat deze reviews ook echt op een onafhankelijke website zijn geplaatst. Sommige webshops investeren geld om zelf positieve reviews te plaatsen. Dit vertelt je echter nog niets over hun daadwerkelijke services.

Laat je informeren

Doe je een grote en belangrijke aankoop? Denk bijvoorbeeld aan nieuwe lampen voor in huis of de aanschaf van een nieuwe bank of bed? Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je zeker weet wat je kunt verwachten en of je mogelijk recht hebt op garantie als de producten niet goed bevallen. Daarom kan het in deze gevallen zeker verstandig zijn om contact op te nemen met de webshop. Leg telefonisch of via de mail contact en vertel waar je tegenaan loopt. Je merkt dan ook al direct of een webshop betrouwbaar is en echt kennis heeft over de producten die zij verkopen.

Altijd 14 dagen bedenktijd

Heb je toch spijt van je aankoop? Geen paniek! Besef goed dat je altijd recht hebt op 14 dagen bedenktijd. Pas nadat je het product hebt ontvangen gaan deze 14 dagen in. In die tijd mag je het product in de originele verpakking terugsturen en hoef je ook geen geldige reden te geven waarom het product niet naar wens was. In sommige gevallen zijn wel de verzendkosten voor eigen rekening, maar dit geldt enkel wanneer dit uitvoerig door de verkoper vermeld is.

Geef een reactie