Auto&vervoerMens&gezondheidTips

De Mont Ventoux, een van de mooiste plek om te fietsen

De Mont Ventoux

De vakantie is in aantocht en iedereen is druk bezig met plannen maken om optimaal te gaan genieten. Voor sommige mensen is de vakantie minder gericht op even bijkomen van de drukke werkweek. Zij gaan namelijk graag een nieuwe uitdaging aan. Jaarlijks vertrekken massa’s mensen naar het zuiden van Frankrijk om daar de berg in de wind te verslaan: de Mont Ventoux.

De ligging

De Mont Ventoux is een van de grootste bergen in de regio in het zuiden van Frankrijk en is perfect gelegen. Wielrenners gaan speciaal voor de rit die richting op, maar vanaf de Route du Soleil is het ook prima te bereiken voor vakantiegangers die liever van zon, zee en strand genieten. Vanwege die centrale ligging kan iedereen een bezoekje brengen aan de berg. Na de zware rit gaat de reis door om heerlijk tot rust te komen aan de Middellandse zee. Dit maakt de berg zo populair en daarom trekt het ook enorm veel bezoekers aan.

De Mont Ventoux

Maanlandschap

Een andere benaming voor de Mont Ventoux is ook wel de Kale Berg. De berg heeft deze naam te danken aan het landschap wat er op de top te vinden is. Wie de berg bezoekt kan zich namelijk inbeelden alsof hij op de maan loopt. Door de hoogte en de omstandigheden is er geen begroeiing te vinden. Witte stenen, kiezels en zand van kalksteen is het enige wat er te zien is. Dit maakt een rit op de berg niet minder spectaculair. Het tegenovergestelde is waar. Vaak draagt het landschap juist bij aan de geweldige ervaring. Dit is de reden dat zoveel wielrenners al hun tijd en energie stoppen in het voorbereiden voor de rit. Dit is namelijk niet zomaar een rit, het kan een pittige worden.

Omstandigheden

Voor de bezoekers die aan de voet van de berg staan, staat een grote uitdaging te wachten. De naam van de berg is namelijk afgeleid van de god van de wind. Op de berg zijn namelijk enorm harde winden gemeten. Op de top is er ooit eens een windsnelheid van wel 300km/uur gemeten. Op zulke momenten kan je als fietser beter thuis blijven. Gelukkig is zo’n harde wind zeldzaam, maar een stevige bries zal er altijd zijn. Daarnaast is de berg op zich ook al een uitdaging. Met een top op bijna 2000 meter hoogte staat er een grote klim op het programma. Door de omstandigheden en zware wegen is deze berg ook een onderdeel van de Ronde van Frankrijk. Durf jij het al aan?

omstandigheden De Mont Ventoux

Uitrusting

Wielrennen op de Mont Ventoux is heel anders dan het fietsen in eigen land. We hebben hier ten eerste helemaal geen heuvels, laat staan bergen. Hoe vaak je ook oefent op vlakke bodem, het verschil met een ware berg is enorm. Daarnaast is het klimaat in het zuiden van Frankrijk ook nog anders. Aangezien de meeste bezoekers in het vakantieseizoen zullen komen, kunnen de temperaturen snel oplopen. Dit zal ook invloed hebben op je prestatie als je je niet goed voorbereid hebt. Een goede voorbereiding is dus het belangrijkste wat je kan doen als je de top wil behalen. Je moet natuurlijk goed oefenen op afstanden en verschillende omstandigheden. Ook moet je weten wat het verschil is tussen het vlakke landschap en een heftige klim. Daarvoor is het belangrijk om perfect uitgerust te zijn met de juiste spullen. Websites zoals Trivio.com helpen je bij het vinden van de juiste uitrusting voor jouw reis naar de top. Denk jij dat je de reis naar de top al aandurft?

goede fietsonderdelen

Geef een reactie