Huis en tuinLifestyle

Nieuwe pup in huis: handige opvoedtips

Hond in huis

Eindelijk is het zover: je pup is klaar om met jullie mee naar huis te gaan. Direct verschijnt er een glimlach op je gezicht als je denkt aan alle leuke uitstapjes die jullie gaan maken. Heerlijk samen slenteren door de bossen, strandwandelingen maken en heerlijk ravotten. Als je pup eenmaal thuis is lijkt het van dit alles helemaal geen sprake te zijn. Waar je andere hondenbezitters rustig met hun hond ziet wandelen, word jij er nog net niet achteraan getrokken. Waar andere honden rustig wachten voor het stoplicht, ben jij meer bezig met het in toom houden van jouw geliefde viervoeter. Oeps! En nu? Met de volgende opvoedtips geef jij je puppy de juiste start en is het opvoeden van een hond eigenlijk een fluitje van een cent.

1. Creëer een rustgevende omgeving voor je pup

Probeer je pup de eerste dagen zoveel mogelijk rust te gunnen. Geef hem een heerlijk rustig plekje in de woonkamer en laat hem alles zelf op zijn eigen gemakje ontdekken. Natuurlijk willen veel mensen je pup direct bewonderen, maar het is wel belangrijk om hem die eerste dagen vooral veel rust te gunnen. Stel je voor dat jij als 8 weken oude baby van je moeder wordt weggehaald en direct allerlei vreemden aan je gaan zitten en je dingen willen laten zien, dat zou best beangstigend zijn. Verplaats je in je pup voordat je iets gaat ondernemen.

2. Doe wat onderzoek naar verschillende puppycursussen

Om je puppy goed op te voeden naar een gehoorzame hond is het belangrijk dat je hem hierdoor de juiste handvaten aanreikt. Om dit te doen is het belangrijk dat je eerst zelf leert over de verschillende opvoedtechnieken van een pup. Start met een puppycursus als je hond alle inentingen heeft gehad. Vaak heb je hier als baasje het meeste baat bij. Op zo’n cursus ontvang je precies de handvaten die nodig zijn om je puppy op de juiste manier op te voeden.

3. Geef je pup voldoende uitdaging en beweging

Je kunt een pup heel goed vergelijken met een peuter. Allebei hebben ze enorm veel beweging en uitdaging nodig om zo verveling te voorkomen. Verveling resulteert vaak in ongewenst gedrag en dat werkt natuurlijk averechts tijdens de opvoeding. Gebruik speciaal puppy speelgoed om de pup uit te dagen en beloon hem als hij iets goed doet. Let er wel op dat je de pup niet direct voor urenlange wandelingen meeneemt. Dit kunnen de botten en gewrichten van de hond gewoonweg nog niet aan. Maak liever 10 korte wandelingen dan 2 grote. Loopt je hond niet goed aan de lijn en wil je hier dolgraag tips voor ontvangen? 123Tinki.com is een online hondenschool die direct tips en tricks uitwisselt en je hoeft er niet eens de deur voor uit.

genoeg bewegen hond

4. Steek veel tijd in het socialiseren van je pup

Je pup kennis laten maken met verschillende dingen, mensen en dieren is een investering voor de toekomst. Je pup socialiseren is vooral mogelijk in de eerste 16 weken, daarna zal hij zijn karakter en gedrag al vast hebben gelegd voor de toekomst. Neem je pup veel mee naar buiten en laat hem kennis maken met verschillende mensen en dieren. Zo voorkom je dat je hond zeer angstig gaat worden.

Geef een reactie