LifestyleMens&gezondheid

Overprikkeling: wat doe je ertegen?

Overprikkeling: wat doe je ertegen?

Overprikkeling was lang een onbekende term. Inmiddels wordt deze steeds vaker gebruikt. Het beschrijft exact waar veel mensen mee te maken hebben. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Maar hoe voelt overprikkeling? Bij overprikkeling is elk geluid en elk contact je even te veel. Je hoofd voelt te vol en je voelt de drang om uit de situatie te ontsnappen. Het gevoel ontstaat meestal in drukke omgevingen. Bijvoorbeeld op een feestje, in een café of wanneer de kinderen enorm druk zijn. 


Als je snel overprikkeld raakt, kan dit het dagelijkse leven enorm beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je hiermee om moet gaan. Vergeet niet dat ieder mens anders is. De één heeft hier nou eenmaal sneller last van dan de ander. Dat is ook geen enkel probleem. Wanneer het echter je geluk in leven in de weg staat, is het wel goed om van enkele praktische tips gebruik te maken. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

Ontdek een patroon 


Merk je dat je steeds sneller overprikkeld raakt? Dan is het goed om te kijken of er een patroon te ontdekken is. Op welke momenten raak je overprikkeld? Schrijf dit op. Je kunt kijken of je met behulp van een training of cursus van bijvoorbeeld https://www.innerlijkekracht.nl/ kunt ontdekken hoe je deze overprikkeling kunt voorkomen en meer in je eigen kracht kunt gaan staan. 


Overprikkeling ontstaat soms ook sneller doordat je gewoon niet lekker in je vel zit. Als je momenteel zeer negatief in het leven staat, kun je ook minder hebben van je omgeving. Merk je dus dat je een flinke dip hebt? Probeer hier dan zo snel mogelijk iets aan te veranderen. Boek bijvoorbeeld een 1-op-1 sessie of neem contact op met de huisarts bij zwaardere geestelijke problemen. Het is belangrijk dat je hierbij zo spoedig mogelijk stappen onderneemt. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe sneller er iets gedaan kan worden. 

Zonder jezelf even af 


Het is helemaal niet gek als alles je even te veel wordt. Bijna alle mensen zullen dit gevoel wel eens ervaren hebben. Het is goed om op dat moment echt even de rust te pakken. Ga bijvoorbeeld in een druk café even wat langer dan het toilet of loop naar buiten om een frisse neus te halen. Soms is dit al voldoende om je geest even tot rust te brengen. 


Heb je vooral thuis last van overprikkeling? Bijvoorbeeld op dagen dat de kinderen erg druk zijn, veel geluiden maken en veel van je vragen? Probeer dan indien mogelijk momenten voor jezelf te pakken. Al is het maar even douchen in alle stilte. Je zou ook, als de kinderen aan het spelen zijn, naar wat muziek kunnen luisteren. Probeer echt rustmomentjes in te plannen. De kinderen hebben veel meer aan een ouder die zich kan ontspannen. 

Grijp eerder in bij de eerste signalen 

Probeer de signalen van overprikkeling eerder te herkennen. Bijvoorbeeld door op te schrijven wat er door je hoofd gaat op zo’n moment. Hoe eerder je de signalen herkent, hoe sneller je stappen kunt nemen om erger te voorkomen.

Geef een reactie