zakelijk

Handige tips voor als je een bedrijf wilt gaan starten in het buitenland

Handige tips voor als je een bedrijf wilt gaan starten in het buitenland

Bij een bedrijf opstarten in het buitenland moet je rekening houden met andere punten dan wanneer je in Nederland zou beginnen. Het registreren is van je bedrijf is voor een Nederlandse vestiging bijvoorbeeld zo geregeld bij de Kamer van Koophandel. Maar wanneer je je in het buitenland wilt gaan vestigen met je bedrijf moet je rekening houden andere rechtsvormen, regelgeving, vergunningen en het op afstand alvast werven van personeel. Hieronder lees je een aantal tips die je kunnen helpen wanneer je een bedrijf in het buitenland wilt gaan starten.

Doe eerst gericht onderzoek naar het land waar je een bedrijf wilt gaan starten

Wanneer je al weet in welk land je een bedrijf wilt gaan starten, dan kun je beginnen met gericht onderzoek doen naar de lokale regels en de wetgeving die betrekking hebben op jouw bedrijf. Inventariseer bijvoorbeeld welke handelsverdragen er zijn met het land in kwestie, en wat de regelgeving is omtrent in- en export van producten. Het is ook aan te raden je te verdiepen in de handelscultuur en het werkethos van het land waar je je bedrijf gaat starten, dan weet je wat je kunt verwachten als je er zaken gaat doen.

Welke rechtsvorm moet je kiezen voor jouw bedrijf in het buitenland?

Net als wanneer je in Nederland een bedrijf start moet je een rechtsvorm kiezen voor het bedrijf wat je in het buitenland gaat starten. Daarbij is het iets eenvoudiger als je binnen de Europese unie blijft dan wanneer je buiten de Europese Unie gaat beginnen. Voor de EU-landen geldt namelijk dat je alle Nederlandse rechtsvormen kunt kiezen voor jouw bedrijf. Ga je buiten de EU een bedrijf beginnen, dan kun je het Europese vennootschap kiezen. Als je niet goed weet welke buitenlandse rechtsvorm het beste past bij jouw bedrijf kun je advies inwinnen bij de belastingdienst.

Heb vergunningen nodig als je in het buitenland een bedrijf begint?

Het kan zijn dat je voor het land waar je jouw bedrijf gaat vestigen bepaalde vergunningen nodig hebt. Een voorbeeld is dat je meestal een verklaring van inschrijving en een vestigingsvergunning nodig hebt voor een bedrijf wat je start in het buitenland. Met een EU-verklaring kunt je in de meeste gevallen aantonen dat je hieraan voldoet. 

Houdt er rekening mee dat als je buiten de Europese Unie een bedrijf start dat je meestal een verblijfsvergunning en een werkvergunning nodig hebt.

Kun je financiële steun of subsidies krijgen als je een bedrijf in het buitenland start?

In sommige gevallen kun je subsidie aanvragen voor de financiering van het bedrijf dat je in het buitenland wilt gaan starten. Je kunt online de Regelhulp Financiering en Verzekeringen voor Internationaal Ondernemen raadplegen om te zien of jouw bedrijf in aanmerking komt voor internationale financiering of een exportverzekering vanuit de Nederlandse overheid.

Personeel in het buitenland

Als laatste punt van aandacht is het zoeken van personeel in het buitenland. Het zoeken van goed en betrouwbaar personeel is sowieso geen eenvoudige klus, en al helemaal niet wanneer je dat in het buitenland met gaan doen. Door een internationaal recruitment bureau in te schakelen maak je het jezelf een stuk makkelijker. Heb je bijvoorbeeld sales personeel nodig in het buitenland, dan kun je terecht bij Oryx World

Geef een reactie