Mens&gezondheidTips

Wat zijn de kosten van een uitvaart?

Wat zijn de kosten van een uitvaart?

Een begrafenis of crematie kost veel geld. Je neemt een uitvaartverzorger in de arm, je laat rouwkaarten drukken, aan de plechtigheid zijn natuurlijk kosten verbonden, evenals een kist aanschaffen en vervoer. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Hoe bereid je je voor en hoe zorg je ervoor dat je nabestaanden niet in een vervelende financiële situatie komen?

We bespreken het hier.

Op welke kosten moet je rekenen?

Uit een onderzoek van het Nibud uit 2017 blijkt dat veel mensen niet goed op de hoogte zijn van de kosten van een uitvaart. Uit de enquête bleek dat de meeste mensen de kosten lager inschatten dan deze daadwerkelijk zijn. Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie. Houd bij een begrafenis rekening met gemiddeld €6500 en bij een crematie met gemiddeld €5500 voor de complete uitvaart. Kan het goedkoper? Ja, bovengenoemden zijn gemiddelden, dus een eenvoudige crematie in een uitvaartcentrum is mogelijk vanaf €3200.

Specifieke berekening kosten

Een meer specifieke indicatie van de kosten is natuurlijk mogelijk wanneer je precies jouw wensen in kaart hebt gebracht. Omdat er zoveel verschillende factoren invloed hebben op het totale kostenplaatje kunnen de kosten van een uitvaart behoorlijk fluctueren. Een uitvaartondernemer kan jou helpen om de precieze kosten van een uitvaart te berekenen die voldoet aan jouw wensen.

Sparen of een uitvaartverzekering

Het is slim om goed voorbereid te zijn en alvast over de bekostiging van een uitvaart na te denken. Dat is prettig voor jezelf en het is voor de meeste mensen ook een prettig idee dat je je nabestaanden niet met veel kosten opzadelt. Ga je sparen voor je uitvaart, ga je je verzekeren of doe je beide? Dat kan natuurlijk allemaal. Als je weet op welke kosten je ongeveer moet rekenen kun je alvast gaan sparen en een potje maken die gereserveerd is voor jouw uitvaart. Je kunt ook een uitvaartverzekering afsluiten. Met een uitvaartverzekering verzeker je je tegen de kosten van je begrafenis of crematie. Heb je sowieso genoeg spaargeld? Dan is zo’n verzekering niet persé nodig.

Doe goed onderzoek

Het loont de moeite om wat aandacht te besteden aan een uitvaartverzekering. Er zijn verschillende typen verzekeringen met verschillende dekkingen. Let goed op welke kosten er allemaal wel en niet vergoed worden. Zorg dat jouw wensen en het daarbij behorende bedrag overeenkomt met het bedrag dat gedekt wordt door je verzekering. En let op: heb je een overlijdensrisicoverzekering? Deze dekt niet de kosten voor je uitvaart, maar is specifiek bedoeld om inkomensverlies op te vangen. Welke verzekering heb jij? Zorg dat je het allemaal op een rijtje hebt: beter vroeger dan later.

 

Geef een reactie