Foto'sPrinten

4 tips voor het printen van de mooiste foto’s

4 tips voor het printen van de mooiste foto’s

Een zonnige vakantiefoto, een feestelijk plaatje van een diploma-uitreiking of een dierbare herinnering: welke foto je ook print, de kwaliteit is altijd van groot belang. Daarom zijn er enkele aandachtspunten tijdens het afdrukken, die ervoor zorgen dat je zelfgeprinte foto’s zo stralend mogelijk uit de printer rollen. We zetten in deze blog vier belangrijke tips op een rij, zodat je weet waar je op moet letten!

1. De juiste printer (en cartridges)

Het printen van de mooiste foto’s begint bij de printer. Gebruik hiervoor altijd een inkjetprinter: deze gebruikt inktcartridges die zorgen voor heldere kleuren op het papier. Canon PIXMA-printers zijn hiervoor ideaal. Ze hebben een hoge resolutie en er zit kwalitatief goede inkt in hun cartridges. Zo bevatten de zwarte cartridges speciale pigment inkt. Dit type inkt is te herkennen aan de letters ‘PG’, zoals bij de Canon PG 545 cartridges. Het printen van schaduwen en kleurgradaties is hiermee een eitje. Hierdoor print je zeer scherpe foto’s, die bovendien lang mooi blijven.

2. Gebruik altijd fotopapier!

Voor het luxe en stevige gevoel van een ‘echte’ foto is het noodzakelijk om je foto’s te printen op speciaal fotopapier. De keuze hierin is reuze: je kunt kiezen voor mat of glimmend fotopapier in diverse diktes en formaten, afhankelijk van wat jij mooi vindt. Al het fotopapier heeft echter één ding gemeen: het neemt de inkt veel beter op dan gewoon papier. Hierdoor komen de kleuren maximaal tot hun recht en ziet je zelfgeprinte foto er professioneel uit.

3. De juiste instellingen

Vrijwel elke inkjetprinter heeft speciale instellingen voor het printen van foto’s. Het handigst is om dit via de computer in te stellen, voordat je de foto’s gaat afdrukken. Zoek in de handleiding bijvoorbeeld op hoe je de afdrukkwaliteit op ‘maximaal’ of ‘fotokwaliteit’ kunt zetten. Bovendien kun je in het menu ook selecteren dat je fotopapier gebruikt. Zo weet de printer waar deze mee moet werken en worden mogelijkheden optimaal benut.

4. Genoeg inkt

Het slechte nieuws: hoe meer foto’s je print, hoe sneller de cartridges leeg zullen gaan. Het goede nieuws is niet alleen dat het het allemaal waard is, maar ook dat hiervoor een simpele oplossing is. Je kunt namelijk ook cartridges met hogere capaciteit kopen! Van de eerder genoemde PG 545 cartridge is bijvoorbeeld ook een XL-variant, die gevuld is met meer Canon inkt. Hierdoor print je er meer foto’s mee voordat-ie aan vervanging toe is. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor eigen merk cartridges. Deze zijn meestal voller én goedkoper, maar zijn alleen een verstandige aankoop als je ze bij een betrouwbare aanbieder koopt. Check hiervoor dus altijd even de website van de Consumentenbond: die doet regelmatig onderzoek naar de kwaliteit van huismerk inkt.

Met bovenstaande tips print je je favoriete foto’s en zorg je dat de herinnering aan dat ene speciale moment even kleurrijk is als in je geheugen. Dan rest je nog slechts één vraag: waar komen al die mooie foto’s te hangen?

Geef een reactie