Auto&vervoermannenTips

Een laadpaal kopen: hoe werkt dat?

laadpaal eletrische auto

Elektrisch rijden is helemaal hot anno 2020. We zien steeds meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen verschijnen. De aanschaf van elektrische auto’s wordt door de overheid nog aantrekkelijker gemaakt met een aantal slimme belastingvoordelen. Er zijn zelfs al wetenschappers die beweren dat we in de toekomst allemaal de overstap naar elektrisch rijden zullen maken. Betekent dit dat we binnenkort met onze oplaadbare auto op vakantie gaan? Waarschijnlijk. Toch brengt elektrisch rijden wel een aantal praktische nadelen met zich mee. Hoe laad je deze bijvoorbeeld telkens weer op? Je kunt natuurlijk naar een speciale laadpaal rijden, maar daar word je ook niet vrolijk van als je dit iedere keer moet doen. Daarom overwegen steeds meer elektrische rijders de aanschaf van een laadpaal thuis. Maar hoe werkt dat precies? Waar moet je op letten? Dat lees je in dit artikel.

Welke soorten laadpalen zijn er?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om over de juiste laadpaal te beschikken. Grof gezegd kunnen we twee typen laadpalen onderscheiden. Eentje met of zonder vaste laadkabel. Bij veel elektrische auto’s wordt standaard een laadkabel geleverd, daardoor is het niet noodzakelijk om een laadpaal met kabel aan te schaffen. Wanneer dit echter niet het geval is, moet je logischerwijs er wel nog zelf eentje aanschaffen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende extra’s waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het laadvermogen, extra beveiliging of een dubbele aansluiting. Ook kan de stekkeraansluiting per type auto verschillen. Vraag daarom advies aan een specialist, zodat je zeker weet dat je over de juiste laadpaal beschikt. Een laadpaal Tesla model 3 kan bijvoorbeeld in meerdere varianten verkrijgbaar zijn, maar er zijn nou eenmaal specifieke modellen die nét wat beter bij jouw persoonlijke situatie passen. Een gespecialiseerde monteur kan jou helpen bij het maken van de juiste beslissing.

Wanneer is een laadpaal op eigen terrein mogelijk?

Is het als particulier altijd mogelijk om over een eigen laadpaal te beschikken? Dit is een veelgestelde vraag met gelukkig maar één antwoord: ja, dat mag! Echter, dit betekent niet dat iedereen hier ook daadwerkelijk toe in staat is. Je mag immers wel een laadpaal op eigen terrein zetten, maar beschik je ook over de ruimte om jouw auto op eigen terrein te plaatsen? Niet iedereen is immers gezegend met een eigen oprit of garage. In sommige gevallen mag de laadpaal ook op openbaar terrein gezet worden, maar daarvoor moet wel eerst toestemming bij de gemeente gevraagd worden.

Zodra de gemeente jouw aanvraag toekent, zal deze de aanvraag als een verkeersbesluit in de straat zien. Hierbij geldt dat er tevens een verkeersbord op de openbare parkeerplaats geplaatst moet worden. Hierop wordt beschreven dat de plaats enkel ingenomen mag worden door elektrische auto’s. Let op: het is niet mogelijk om de parkeerplaats voor jezelf te reserveren. Het gaat niet om kenteken. Daarom mogen alle auto’s in de buurt van de laadpaal gebruik maken.

Kosten van een laadpaal thuis

Dan natuurlijk nog de belangrijkste vraag: hoe voordelig is het om een laadpaal thuis te installeren? Die vraag kan niet zo eenvoudig beantwoord worden. Dit komt omdat de kosten van de laadpaal fluctueren met de kosten voor elektriciteit. Over het algemeen rijden elektrische auto’s een stuk zuiniger ten opzichte van een auto met benzinemotor. Voor benzine betaal je al snel 11,5 eurocent per kilometer, bij een elektrische auto is dit vaak niet meer dan 3,5 eurocent. Als de prijs van de energie laag is, kunnen deze kosten nog sterker afnemen.

Geef een reactie