Huis en tuinmannenTips

Zo vindt u het tuinscherm dat bij u past

Zo vindt u het tuinscherm dat bij u past

Wie op zoek gaat naar een schutting komt ontzettend veel mogelijkheden tegen. Er is veel keuze in modellen en materiaalsoorten. Vindt u het moeilijk om te kiezen? Lees hieronder meer over de verschillende materiaalsoorten en zodat u kunt bepalen welk tuinscherm het beste bij u past!

Houten tuinschermen

Meestal zijn tuinschermen van hout, omdat het een natuurlijke uitstraling heeft die nagenoeg bij elke tuin past. Maar er zijn verschillende houtsoorten met elk een eigen uitstraling en bepaalde natuurlijke eigenschappen. 

Een relatief voordelige keuze is een tuinscherm van geïmpregneerd grenenhout of vurenhout. Dit hout is van nature niet echt duurzaam, daarom wordt het geïmpregneerd, zodat het toch ruim tien jaar meegaat. De kleur is licht en vrij neutraal waardoor het bij veel verschillende soorten tuinen past. Overigens is grenen en vuren ook vaak verkrijgbaar in andere kleuren zoals bruin en zwart.

Op dit moment zijn tuinschermen van Douglas hout ook erg populair. Deze houtsoort gaat van nature, dus onbehandeld, tot wel vijftien jaar mee. Het is vooral geliefd vanwege de mooie lichte kleur die na verloop van tijd door weersinvloeden vergrijst. Die vergrijsde kleur en het robuuste karakter van het hout zorgen voor een landelijke uitstraling. Vaak wordt er gekozen voor een tuinscherm of schutting van Zweeds rabat douglas planken. Deze hebben een speciaal profiel waardoor ze over elkaar heen vallen, het ‘potdeksel-effect’ genoemd. Dat benadrukt het landelijke karakter van een douglas schutting.

Wilt u graag een tuinscherm met lange levensduur dan is hardhout een aanrader. Deze houtsoort gaat van nature tot wel twintig jaar mee, of zelfs nog langer. De kleur is donker en warm. Ook hardhout vergrijst langzamerhand, dat is een natuurlijke eigenschap. Vaak wordt ervoor gekozen om het hout te behandelen met een speciale olie, zodat de originele kleur te zien blijft.

Composiet tuinschermen

Voor wie geen tijd kwijt wil zijn aan onderhoud, is een composiet tuinscherm de oplossing. Dit is gemaakt van houtvezel en kunststofvezel, waardoor het een lange levensduur heeft die kan oplopen tot wel vijfentwintig jaar. Maar het grootste voordeel is dat het geen onderhoud nodig heeft om in goede conditie te blijven. De kleur blijft namelijk hetzelfde en daar hoeft geen beits of olie voor gebruikt te worden. Er is veel keuze in kleuren en uitvoeringen van composiet schermen, van modern grijs tot natuurgetrouw bruin waardoor het op echt hout lijkt.

Weet u al welk tuinscherm het wordt? Ga voor meer informatie ook eens langs bij een specialist in de buurt en bekijk voorbeelden om een goede keuze te kunnen maken.

Geef een reactie