GadgetsLifestylemannenTipsvrouwen

Tips die je helpen om je telefoon minder te gebruiken

Tips die je helpen om je telefoon minder te gebruiken

Je smartphone is waarschijnlijk je meest gebruikte gadget. Niet gek ook, want je kunt er (bijna) alles mee. Natuurlijk bellen en appen, maar ook bankzaken regelen, je ov-reis plannen, agenda bijhouden, e-mails beantwoorden, door social media scrollen en ga zo maar door. Bij veel mensen ging de schermtijd van zijn of haar telefoon door het dak in het begin van de corona crisis. Je had niet zoveel te doen, dus je ging maar eindeloos scrollen, filmpjes kijken en appen. Ondanks dat we al veel meer mogen dan in het begin van de crisis, is een hoge schermtijd nog steeds een veel voorkomend probleem. Het zal je verbazen hoeveel mensen een schermtijd van 4, 5, 6 of misschien wel 7 uur per dag hebben. Het is lastig om je schermtijd naar beneden te krijgen, het is immers eigenlijk een soort verslaving. Als je nagaat hoeveel andere leuke dingen je kunt doen in deze tijd, schrikken we ons denk ik allemaal een hoedje. De excuses als ‘Ik heb geen tijd om te sporten’ of ‘Ik heb geen tijd om zelf te koken’ slaan eigenlijk helemaal nergens op als je een hoge schermtijd hebt. In die tijd kun je ook wat nieuwe hobbys ontdekken zoals een instrument bespelen of met een teamsport beginnen. Of wat dacht je van gewoon wat quality time doorbrengen met je partner, vrienden en familie. Om je een beetje op weg te helpen om je schermtijd te verlagen, vind je hieronder een aantal tips die je kunnen helpen.

1. Een telefoonhoesje met een voorflap

Het is een klein begin, maar wie weet is het een eerste stap. Een Motorola Moto G7 hoesje of hoesje voor een ander toestel met een voorflap. Dit type hoesje bedekt je beeldscherm, waardoor je jouw notificaties niet meteen ziet en ook niet afgeleid wordt door een lichtgevend beeldscherm. Op deze manier kun je alsnog je telefoon naast je neerleggen en heb je niet meteen het gevoel dat je iets ‘mist’.

2. Geen telefoon in de slaapkamer

Veel mensen gebruiken hun telefoon als wekker. Als je ‘s ochtends wakker wordt, is dus het eerste wat je doet, je telefoon vastpakken. Omdat je jouw telefoon toch al vast hebt, open je maar meteen je appjes en scroll je door social media. Je leest meteen allerlei nare nieuwsberichten, wordt meteen herinnerd aan dingen die je nog echt moet doen die dag en je begint je dag dus meteen vanuit bed, terwijl je nog maar een paar minuten wakker bent. Hoe fijn is het om ‘ s ochtends rustig wakker te worden, zónder al die prikkels. Ga weer over op een ouderwetse wekker en laat je telefoon ‘ s avonds in de woonkamer liggen. Hierdoor heb je vlak voordat je naar bed gaat meer rust én wordt je rustiger wakker. Klinkt ideaal toch?

3. Gebruik de hele dag één bepaalde app niet

Bij je instellingen kun je precies zien, welke apps je het meest gebruikt. Om je smartphone gebruik langzaam te verminderen kun je kijken naar je meest gebruikte apps top 10. Elke dag gebruik je steeds één app niet. Op dag één begin je met het niet gebruiken van app nummer 10. Op dag twee gebruik je app nummer 9 niet en zo ga je verder. Omdat je van minst gebruikt naar meest gebruikt werkt, bouw je elke dag je schermtijd een klein beetje af. Het vergt wel wat discipline, want met één tik is de app natuurlijk geopend. Deze tip, samen in combinatie met een telefoonhoesje met voorflap van www.smartphonehoesjes.nl kan je al een heel eind op weg helpen. Omdat je de flap bewust moet openen, heb je al een extra tussenstap om na te denken over wat je nu eigenlijk gaat doen. Wil het niet helemaal lukken? Dat geeft niks! Elke minuut minder is alweer een kleine stap in de goede richting!

Geef een reactie