algemeen

Hoe houd je voornemens om gezond te eten vol?

Bietjes salade

 We gaan massaal weer naar de sportschool en gezond eten heeft de hoogste prioriteit. Dat zijn de goede voornemens van velen bij de start van een nieuw jaar. We houden ze echter meestal maar kort vol. Het beste advies is natuurlijk om structureel gezond te eten. Door slechts enkele simpele stappen kun je gezond eten makkelijk integreren in je leefpatroon.

Eigenlijk weten we heel goed welke etenswaren we beter niet kunnen kopen en welke tot een gezonde levensstijl behoren. Maar het ook echt goed doen, is niet altijd zo makkelijk. Door drukte is er veelal behoefte een recepten die snel klaar zijn. Maar een snelle, makkelijke maaltijd kan ook gezond zijn en snel worden bereid.

Leg een gezonde voorraad aan

Voldoende gezonde etenswaren in huis hebben voorkomt dat je naar een zak chips graait als je trek hebt. Pak in plaats van die zak chips liever fruit met een beperkte hoeveelheid natuurlijke suikers,  bananen, kiwi’s, aardbeien en blauwe bessen bijvoorbeeld. Zorg ook voor iets lekkers voor de hartige trek. Denk daarbij aan een cracker of een rijstwafel met avocado en gekookt ei of aan een lekkere hummus. Snacktomaatjes en worteltjes zijn ook altijd goed om op voorraad te hebben.

Haal meer groente en fruit in huis

Een tip die je vast en zeker al vaker hebt gehoord, is het eten van meer groente en fruit. Dit kan heel eenvoudig door fruit of groente toe te voegen aan je ontbijt of lunch. Denk aan een ontbijtje met havermout en appel of yoghurt met granola en fruit. Heb je wat meer tijd voor het maken van een lunch? Maak dan een salade of broccolisoepje. Of maak een lekker belegd broodje met tomaat, komkommer en verse spinazie.

Door meer groente en minder vlees te eten bij je avondeten ben je ook al een stuk gezonder bezig. Je krijgt dan minder calorieën binnen. Wat je ook kan doen, is af en toe een koolhydraatarme maaltijd bereiden. Als er dagen zijn waarop je weinig beweegt, is dat zeker een goed idee. Wat dacht je van bloemkoolnasi? Of van een lasagne-ovenschotel met courgette? Denk ook eens aan de groente zoete aardappel en maak frietjes uit de oven. Of pak eens een zoete aardappel erbij en maak er frietjes van uit de oven.

Koop niets wat je niet wilt eten

Schrijf voor jezelf een verbodsschappenlijstje in plaats van een boodschappenlijst. Schrijf de dingen op die je écht niet van jezelf mag eten. Zet er dus chocolade, chips, snoep of koek op. Dit is de eerste stap om ervoor te zorgen dat je geen dingen in huis haalt die je niet wilt eten. Als je iets in huis wilt halen voor je familie of visite, koop dan iets wat je zelf niet lekker vindt. 

Plan je maaltijden in

Door in te plannen wat en wanneer je eet, kun je ervoor zorgen dat je gevarieerd eet. Bovendien ben je zo snackmomenten voor doordat je een lekkerder, gezonder alternatief inplant. Ook handig bij het plannen van je eetschema is dat je gerichter boodschappen kunt doen. 

Plan het koken

Mealpreppen klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Als je geen tijd hebt om gezond te koken, zijn er toch veel opties om een gezond gerecht te eten . Zo kun je binnen no-time al een lekkere salade of snelle groentesoep op tafel zetten. Als je weet dat je de komende week geen tijd hebt om in de keuken te staan, kun je een andere dag alvast een aantal gerechten of grotere porties koken. Deze gerechten zet je in de koelkast of vriezer om ze later in de week weer op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan pastasaus, de vulling voor wraps, stamppot en soepen maar ook aan ovenschotels.

Geef een reactie