Huis en tuinTips

Welke garagedeur kopen?

Garagedeur-met-glas

Het kopen van een garagedeur kan best lastig zijn. Vroeger had je weinig keus en werd vrijwel iedere garage standaard uitgerust met een kanteldeur. Tegenwoordig is dat wel anders en zijn de mogelijkheden flink uitgebreid. Maar door jezelf een aantal vragen te stellen, kun je er prima achter komen welke garagedeur het beste bij je past. In dit artikel informeren we je over welke vragen dat zijn, zodat je straks weloverwogen een aankoopbeslissing kunt nemen.

Mag het deurblad naar buiten toe kantelen?

Wanneer je geen oprit hebt of in een stad woont, kan een deurblad dat naar buiten toe open kantelt gevaarlijke situaties opleveren. Kijk dus naar jouw situatie en bepaal of het wenselijk is dat het deurblad tijdens het openen en sluiten naar buiten toe kantelt. Als je tot de conclusie komt dat dat niet wenselijk is, dan hoef je geen tijd te besteden aan het oriënteren op kanteldeuren en openslaande deuren.

Wil ik een garagedeur met of zonder loopdeur?

Een garagedeur met loopdeur is erg praktisch als je de garage dagelijks in en uit gaat. Je hoeft het deurblad immers niet geheel te openen om de garage te kunnen betreden. Wanneer je een loopdeur qua uitstraling niet fraai vindt, dan is het alternatief een openslaande garagedeur. Hierbij is wel van belang dat de deurbladen naar buiten toe mogen kantelen, anders valt deze optie af.

Moet de deur elektrisch bedienbaar zijn?

Wanneer de garage hoofdzakelijk gebruikt om je auto in te stallen, dan is het erg praktisch om voor een elektrische garagedeur te kiezen. Je kunt de deur dan met een afstandsbediening vanuit je auto openen, erg comfortabel!

Wil ik een deur met glas?

Garagedeuren met glas bieden als voordeel dat de garage geen donker hok wordt, doordat er daglicht naar binnen kan komen. Dat is met name erg prettig als je de garageruimte gebruikt om bijvoorbeeld je hobby in te beoefenen. Heb je kostbare spullen in je garage staan? Dan is het aan te raden om voor glas te kiezen waardoor mensen niet naar binnen kunnen kijken.

Vind ik het vervelend om de garagedeur te onderhouden?

Garagedeuren worden in verschillende soorten materialen geleverd. Maar in hoofdlijnen heb je keuze uit hout, kunststof, aluminium of staal. Wanneer je voor een houten deur kiest, is het belangrijk dat je je realiseert dat hout periodiek onderhoud nodig heeft. Zie het niet zitten om dit uit te voeren of wil je geen geld aan uitgeven om het werk uit te besteden? Dan is een houten deur niet de juiste keuze.

Hoe belangrijk vind ik de veiligheid van een garagedeur?

De veiligheid van een deur heeft betrekking op twee onderdelen. Ten eerste is het van belang dat, zeker bij elektrische garagedeuren, er sensoren zijn ingebouwd die je deurblad direct tot stilstand brengen op het moment dat er een persoon of voorwerp tussen de grond en het deurblad knel komt te zitten.

Het tweede aspect heeft te maken met de sloten die op de garagedeur worden gemonteerd. Als je veiligheid een belangrijk aspect vind, dan raden we je aan om een deur te kiezen met sloten die zijn voorzien van het politiekeurmerk veilig wonen.

Behoefte aan meer advies?

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer advies van een garagedeurspecialist? Schroom dan niet om advies in te winnen. Een deur voor de garage koop je immers voor jarenlang gebruik en het zou zonde zijn als je de verkeerde deur koopt, omdat je bepaalde informatie niet had toen je een aankoopbeslissing nam. Wil je weten welke soorten deuren er zoal zijn? Bekijk dan dit overzicht van garagedeuren.

 

 

Geef een reactie