algemeen

Tips voor het aanschaffen van een sterke wimpel

Tips voor het aanschaffen van een sterke wimpel

Landenvlaggen en zeker ook de Nederlandse vlag hebben een lange geschiedenis. En omdat er nog steeds vindingen zijn, denk aan de beachflags aan een gebogen vlaggenstok, heeft het zeer zeker toekomst. Tot hoever de geschiedenis teruggaat, is moeilijk uit te zoeken. Het is gissen wat de eerste vlag was, en welke functie het had. Was het zomaar iets moois? Of een symbool van welke stam je behoorde? Of uit welk gebied je kwam zoals we vandaag de dag provincie- en natievlaggen hebben? Of was het meer de seinvlag, bijvoorbeeld een witte vlag als symbool van overgave aan de vijand? Seinvlaggen werken trouwens heel ingenieus. Het is niet alleen de witte vlag tijdens oorlog en veldslagen. In de scheepvaart hebben ze een serie van 26 seinvlaggen en nog wat extra. De seinvlag staat voor een letter in het alfabet en een losse betekenis zoals; ik ben bezig met het laden of lossen van gevaarlijke stoffen.

Wimpels en het vlaggenprotocol

De wimpel is veel later gekomen maar toch ook al oud. Het is echt een sieraad. Het is ook stukken smaller en langer als de vlag. De symboliek erin is groot, maar niet zo veelzijdig als de vlag. Er zijn wimpels om te seinen, maar dat zijn meer driehoekige vlaggen i.p.v. een sliert. Het is meer een feestelijke toevoeging bij de vlag, en daarom wordt het niet zonder vlag in de vlaggenstok gehesen. De meest bekende is de oranje wimpel. Deze wordt in de vlaggenmast gehesen tegelijk met onze nationale rood wit blauwe vlag als er iemand van het koninklijk huis jarig is. Het is dus onderdeel van de vlaggencode. En de vlaggencode zijn allemaal logische regels hoe je met een vlag omgaat, en wanneer wel of niet de vlag in de vlaggenstok hijsen. Bijvoorbeeld een vlag mag niet vies worden, nooit de grond raken. En na zonsondergang hoort een vlag niet meer in de vlaggenmast te hangen.

Internationale vlagregels

De vlaggencode geldt eigenlijk over de hele wereld. In Nederland zijn we niet zo streng. Als je in Nederland koningsdag gaat vieren, dan hoef je echt niet kort voor zonsondergang naar huis te gaan om de vlag binnen te halen. Even door feesten en iets te laat de vlag weghalen heeft geen consequenties. Maar in Spanje kun je daar een boete voor krijgen, en spot je in de USA met de vlag dan willen de mensen niet meer naast je wonen. Zie hoe wij omgaan met onze nationale symbolen als Hollandse nuchterheid. Mocht je twijfelen of dat je de vlaggencode goed doet, spiek dan bij de gebouwen van de overheid. Zelden maken ze op onze gemeente- en provinciehuizen, rechtbanken, enzovoort een vergissing. En echt grove fouten, bijvoorbeeld een vlag in top hangen i.p.v. halfstok, komt niet voor.

Wimpel kopen

Nu je dat stukje vlaggencode kent, is het misschien leuk om een wimpel aan te schaffen. Online kan je prachtige wimpels kopen, en in meer kleuren als enkel oranje. Minder bekend zijn de slierten die bij een provincie horen, en bij de Vlaggen unie hebben ze prachtige exemplaren. Met de beste prijs kwaliteit verhouding kun je daar een wimpel kopen. Maar ook een complete set; dus met vlag en vlaggenstok. Het is ook mogelijk om een vlag te laten bedrukken. Het is bij Vlaggen unie zelfs mogelijk om een spandoek te laten drukken. De mogelijkheden zijn bij Vlaggen unie talloos.

Geef een reactie