Huis en tuinTips

Hoe geef ik mijn lampen een tweede leven?

Hoe geef ik mijn lampen een tweede leven

We recycleren steeds meer en meer en dat is positief, maar wat doe jij met je gebruikte lampen? Er zijn op de dag van vandaag nog steeds mensen die ze bij huishoudafval gooien. Dit is niet alleen gevaarlijk, het is ook slecht voor het milieu. Gelukkig hebben wij een aantal tips die je kan toepassen om je lampen te recycleren op een duurzame manier.

Herstellen

Is je lamp kapot? Of is je lamp aan vervanging toe omdat hij blijft flikkeren? Schaf niet meteen een nieuwe lamp aan en kijk eerst of je terecht kan bij een verkooppunt. Het kan namelijk goed zijn dat de lamp nog onder de garantie valt. In dit geval kan je onmiddellijk beroep doen op de diensten waar je je lamp hebt gekocht. Heb je geen garantie meer, dan kan je kijken of je zelf de lamp nog kan herstellen. 

Gooi je lampen niet weg

Doe je een lamp weg, of ben je toe aan verandering in je huis? Breng de lampen en armaturen die het nog prima doen naar een kringwinkel of zet ze op een tweedehandssite voor een prikje. Op Facebook vind je verschillende groepen met mensen die opkomen voor een duurzamer milieu. In deze communities vind je vaak mensen die bereid zijn een item te ruilen of te kopen. Op die manier krijgen jouw afgedankte lampen toch nog een nieuw leven. Bovendien vind je hier vaak zelf de mooiste exemplaren en je bespaart er je een hoop geld mee.

Toch kapot? Breng je lamp binnen

Is je lamp eens en voor altijd klaar voor de vuilbak? Dan is het belangrijk dat je hem binnenbrengt in een recyclepunt, een supermarkt, een doe-het-zelf-zaak of een electrowinkel. Ze worden hier volledig gestript en gerecycleerd. 

Wist je dat maar liefst 77 tot 92 procent van de lampen kunnen worden hergebruikt. Met dit duurzaam recyclageproces zet jij weer een stapje in de duurzame richting. Toch op zoek naar een nieuwe lamp, kijk dan snel hier!

Geef een reactie