algemeen

Kan mijn hond giardia op een mens overbrengen?

Kan mijn hond giardia op een mens overbrengen

20 procent van de dieren draagt giardia bij zich. Dit kunnen honden zijn, maar ook konijnen en kalveren. Een hond kan giardia overbrengen op de mens. Jammer is dat we het als mensen niet kunnen zien, houd daarom de ontlasting en gesteldheid van je hond altijd in de gaten. Merk je zelf dat je last hebt van buikkrampen, diarree of andere buikklachten, dan kan het van het aaien van je hond komen die giardia heeft.

Niet laten likken

Een hond die giardia heeft, heeft last van maagkrampen, ernstige winderigheid, braken, gebrek aan eetlust en koorts. Pups hebben ook last van gewichtsverlies. Merk je dat dit aan de hand is bij je hond, laat je dan niet likken. Zorg er ook voor dat je kind niet gelikt kan worden door de hond. Kinderen zijn namelijk nog vatbaarder voor de besmetting met giardia.

Ziek? Handen wassen

Ben je al ziek, omdat je uberhaupt niet van deze ziekte afwist bij je trouwe viervoeter en/of niet wist dat het overdraagbaar is van hond naar mens? Dan moet je vooral heel veel je handen wassen. Ook als je het zelf niet hebt, maar wel je kind of gezinslid. Hygiëne is een must om giardia te voorkomen. Je handen wassen moet je doen voor het klaarmaken van eten, voor het eten, na het toilet, na het schoonmaken, aaien of knuffelen van dieren, na het hoesten en niezen en nadat je je kind hebt geholpen met het naar het toilet gaan of het verschonen van een luier. Zo help je het ook te verspreiden.

Hygiëne toilet

Deze nare virus verspreidt zich via de ontlasting. Zorg dus voor een goed schoon toilet als er iemand thuis ziek is. Maak het bijvoorbeeld gelijk schoon na ieders toiletbezoek, inclusief vervanging van het handdoekje. En spoel door met de deksel dicht.

Behandel de hond tegen giardia

Is het begonnen bij de hond, behandel deze dan ook tegen giardia. Er moeten drie maatregelen getroffen worden om giardia hond te behandelen: desinfectie- en hygiënemaatregelen, dieetverandering en creatie van een darmomgeving die vijandig staat tegenover giardia. Vraag een specialist om hulp.

Geef een reactie