LifestyleTips

3 tips om minder te piekeren

3 tips om minder te piekeren

Piekeren, we doen het allemaal wel eens. Het is ook helemaal niet erg om het incidenteel eens extra druk in je hoofd te hebben. Bijvoorbeeld tijdens kortdurende stressvolle periodes of tijdens het afronden van enkele deadlines. Het wordt echter wel een probleem als het piekeren iedere dag weer terugkomt en zelfs je dagelijkse leven en goede nachtrust negatief beïnvloedt. Helaas dreigt dit bij steeds meer mensen het geval te worden. Mede door de coronacrisis vreest de Nederlandse Geestelijke Gezondheidszorg voor de mentale gezondheid van onze bevolking. Stress over inkomen, alle ballen in de lucht houden of simpelweg de enorme veranderingen in ons leven zorgen voor depressieve gevoelens en veel piekeren. Met alle gevolgen van dien.

Daarom is het belangrijk om het probleem aan te pakken. Blijf niet in een vicieuze cirkel van piekeren zitten. Dit is niet goed voor zowel je mentale- als lichamelijke gezondheid. Door het piekeren te doorbreken zorg je ervoor dat je lichaam meer tot rust kan komen en voelen veel situaties een stuk minder zwaar. Hier zijn 3 tips om het piekeren te verminderen.

1.      Meer overzicht

Piekeren wordt vaak versterkt door stress in het dagelijkse leven. En dit is meestal weer een resultaat van een slechte planning of te weinig overzicht in je hoofd. Daarom is het belangrijk om alle digitale hulpmiddelen eens opzij te gooien en weer eens een oude, vertrouwde papieren agenda van Moleskine aan te schaffen. Door te schrijven onthoud je beter, dat is al uit meerdere onderzoeken gebleken. Daarnaast staat alles zo veel overzichtelijker beschreven, waardoor je meer inzicht krijgt in je planning.

Groot bijkomend voordeel is dat je ook niet te maken krijgt met externe prikkels en afleidingen wanneer je weer eens je smartphone opent om een afspraak te noteren. Hierdoor lukt het dus ook om productiever te werken, weet je zeker dat alle gemaakte afspraken duidelijk op papier staan, onthoud je deze ook nog eens beter en geniet je dus uiteindelijk ook van veel minder extra stress.

Meer overzicht

2.      Maak tijd voor dingen die jou gelukkig maken

Als kind had je vast dingen die jou extreem gelukkig konden maken. Bijvoorbeeld een uurtje buiten lopen, afspreken met vrienden, creatief bezig zijn of simpelweg van je af schrijven in een dagboek. Helaas heb je voor dit soort dingen op latere leeftijd veel minder tijd. Maar waarom toch eigenlijk? Waarom zou je die dingen die jou gelukkig maken laten schieten? Tijd kun je maken is ons motto. Probeer daarom ook de dingen die jou gelukkig maken gewoon in te plannen. Dit hoeft echt niet veel tijd te kosten.

Vond je het vroeger bijvoorbeeld heerlijk om na een lange dag nog even in je dagboek te schrijven? Dan is het helemaal geen gek idee om dit ook op latere leeftijd toe te passen. Een notitieboek bij Moleskine kopen, wat schrijfwaren aanschaffen en gewoon een kwartiertje per dag even gaan zitten en schrijven. Dit is niet alleen fijn omdat het jou een goed gevoel geeft, maar ook nog eens bewezen effectief voor het werken van trauma’s en het verminderen van piekeren. Zo sla je dus twee vliegen in één klap.

3.      Wees realistisch

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we kunnen geven. Want weel piekergedachtes ontstaan door een gevoel van onmacht. Het niet kunnen en toch zo graag willen. Maar verwacht je dan niet teveel van jezelf? Mag je wel piekeren over iets wat eigenlijk niet haalbaar is of moet je dan juist op de rem trappen, een moment voor je zelf nemen, even tekenen in schetsboek www.moleskine.nl en rust pakken?

Ons advies: vraag jezelf tijdens het piekeren of je iets aan deze situatie kunt veranderen. Nee? Dan heeft het geen zin om hier nog langer over te piekeren. Je hebt er geen grip op. Kun je wel iets aan de situatie veranderen? Zet dan alle zeilen bij om hier iets mee te doen. Door iedere situatie realistisch en vanuit een derde persoon te bekijken, lijkt het ineens een stuk gemakkelijker op te lossen.

Geef een reactie