Huis en tuinTips

Onderhoud van jouw hottub

Onderhoud van jouw hottub

Nu je eindelijk een hottub in je achtertuin hebt staan wil je natuurlijk wel dat je hier zo lang mogelijk van kan genieten. Daarom is het belangrijk om je hottub zo goed mogelijk te onderhouden. Check bijvoorbeeld het water wat je gebruikt in je hottub. Water kan heel schoon lijken maar kan alsnog veel bacteriën bevatten. In deze blog lees je waar je op moet letten als je wilt gaan genieten van je hottub.

pH-waarde van het water

Het is verstandig om het water in de hottub, net als bij een zwembad, regelmatig op pH-waarde te laten checken. Een goede pH-waarde ligt tussen de 7.2 en 7.6. Je kan dit meten met bijvoorbeeld test strips. Als de pH-waarde buiten deze marge ligt dan zal bijvoorbeeld het chloor in het water geen werking hebben. Tevens kan een te lage of te hoge pH-waarde irritatie veroorzaken van huid en ogen.

Hout

De houten omranding van een hottub is een mooie natuurlijke toevoeging aan jouw tuin. Deze omranding van de hottub vergt enig onderhoud. Na verloop van tijd verandert de natuurlijke kleur van het hout onder invloed van licht. Lichtere houtsoorten worden doorgaans donkerder of geler terwijl de donkere houtsoorten lichter worden over verbleken.

Het is verstandig om het hout van je hottub te beitsen. Door het klimaat wat we in Nederland kennen zal het hout van jouw hottub vaak vochtiger zijn dan goed is en kan dat houtrot veroorzaken. Als je het hout beitst is het hout beschermt tegen onder andere UV licht. Bovendien zorgt het voor een vochtregulerende werking.

Kachel

De kachel is een essentieel onderdeel van de hottub. Wij raden je aan om de kachel regelmatig goed schoon te maken om deze in nette staat te behouden. Bij een externe kachel dien je regelmatig de aslade te legen en de kachel goed schoonmaken aan de binnenzijde. Bij een interne kachel kan je de kachel leegscheppen met een speciale schep. Daarnaast kan je de externe kachel, afhankelijk van het gebruik, ook regelmatig leeg laten lopen en vervolgens doorspuiten met een hogedrukreiniger. Hierdoor blijft de kachel aan de binnenzijde ook goed schoon. De buitenzijde van de kachel kan je gemakkelijk schoonmaken met een doekje en reinigingsmiddelen.

De kuip

Het onderhoud van de kunststof kuip van de hottub is volledig afhankelijk van de conditie van het water in jouw hottub. Wij raden je aan om de kuip van de hottub schoon te maken met een doekje en een niet agressief huis, tuin en keuken middel zodra je de hottub leeg hebt laten lopen. Jouw hottub zal dan altijd fris zijn wanneer je deze opnieuw vult met water. Let goed op dat je het gebruikte middel goed wegspoelt, anders kan er schuim ontstaan bij het vullen van de hottub.

Geef een reactie