algemeen

Elektrisch cremeren

begrafenis

Als je afscheid neemt van je dierbare komt er heel veel op je af in een korte tijd. Als je je dierbare wilt laten cremeren, sta je dan ook niet stil op welke manier de crematie moet gebeuren. Het is tegenwoordig de normaalste zaak dat je je dierbare laat cremeren door een crematorium met gasovens. Toch kan ook het veel milieuvriendelijker gebeuren middels elektrische ovens.

Beesd eerst

Het nieuwe crematorium in Beesd zal zich binnenkort mogen kronen tot de milieuvriendelijkste ter wereld, het is namelijk het eerste klimaatneutrale crematorium. Volgens de pers zou DELA in Groningen de eerste zijn die een elektrische crematorium bouwen zal, maar toen men het bericht natrok bleek het alleen maar om voornemens te gaan, terwijl ze in Beesd al een stuk verder zijn. Het gebouw onderscheidt zich van andere klimaatneutrale firma’s omdat het werkt met de batterij van de zonnepanelen en alleen maar groene stroom gebruikt. In Zwitserland en Zuid-Duitsland werkt men ook met elektrische ovens, maar de gebouwen zijn lang niet zo milieuvriendelijk als dat van Beesd.

De Zwitserse inspiratie

Kroezen volgde het spoor van de Duits-Zwitserse concern elair/IFZW, en kwam al snel te weten dat zij de beste leveranciers ter wereld hebben i.v.m. elektrische ovens. De overeenkomst met de Duits-Zwitserse leverancier zal dan worden getekend. Kroezen streeft ook echt naar een duurzame toekomst.

Milieuvriendelijke omgeving

In tegenstelling tot andere crematoria zal de omgeving ook rustig zijn, het gebouw zal omgeven worden door water en nieuwe natuur. Wat het gebouw ook uniek maakt, is dat het gemaakt is uit houtskelet en glas, het zal bestaan uit een ceremonie-en horecagebouw, het crematorium zal dan bereikbaar zijn via de brug. “De sfeer is ook heel belangrijk”, volgens Kroezen, daar zou je wel in kunnen komen, te weinig crematoria zijn gericht op een rustgevende omgeving als je buiten komt. Het is niet in zo’n industrieel gebied waar er nog van alles bezig is en storende geluiden kunnen zijn.

Gasuitstoot tegengaan

Per crematie in een normaal crematorium is er zo’n 60 kubieke meter gas nodig, als je weet dat er per jaar meer dan honderdduizend crematies gebeuren, kan je je al voorstellen voor hoeveel uitstoot dat zorgt.

De toekomst van klimaatneutraal cremeren

Voor de verzekeringen verandert er niets, je zult nog altijd rustig afscheid kunnen nemen van je dierbare. Uitvaartverzekeringen zoals Monuta of Yarden zullen dan ook nauw samenwerken met bedrijven die elektrische ovens aanbieden.

Volgens DELA vinden er zo’n 800 crematies per jaar plaats in hun elektrische crematorium. Het crematorium in Beesd heeft nog geen cijfers vrijgegeven. Je dierbare elektrisch laten cremeren zal pas in 2019 kunnen. Maar in het buitenland zoals Zuid-Duitsland en Zwitserland kan het zeker wel.

Geef een reactie