sportenSportwedstrijden

Deze sporten zijn het populairst bij weddende Nederlanders

Deze sporten zijn het populairst bij weddende Nederlanders

De onlinekansspelmarkt is in ons land erg groot. Uit een rapport van de Kansspelautoriteit blijkt dat de legalisering van het online gokken voor marktgroei heeft gezorgd. Men verwacht dat de markt de komende jaren verder zal blijven groeien. Vooral sportweddenschappen zijn daarbij populair en bij het wedden op sport gebruiken Nederlanders opvallend vaak hun mobieltje. We doken in de cijfers en gingen na wat bij ons de populairste sport is om op te wedden.

Voetbal is veruit de populairste sport om op te wedden

Volgens de cijfers van de Kansspelautoriteit is voetbal de favoriete sport om op te wedden. Dat verbaast natuurlijk niks, want voetbal is verreweg de populairste sport ter wereld en is tegelijkertijd de nationale sport in Nederland. Het aantal voetbalweddenschappen liep in 2020 dan wel sterk terug, maar dat was een gevolg van de coronapandemie en het stopzetten van de competities. In 2021 trad er alvast een herstel op en de invoering van de Wet Koa (Wet Kansspelen op afstand) heeft het herstel enkel maar versneld. Niet alleen verwacht de Kansspelautoriteit dat de piek van 2018 wordt geëvenaard, maar bovendien ziet het het aantal voetbalweddenschappen de komende jaren sterk toenemen en zelfs ongeziene hoogtes bereiken.

Tennis doet het ook heel goed in ons land

Op de tweede plaats op de gokranglijst van ons land staat tennis. Het bsr (brutospelresultaat, het deel van de inleg dat na de prijsuitkeringen overblijft) van tennisweddenschappen is elk jaar groter dan de som van alle andere sportweddenschappen, met uitzondering van voetbalweddenschappen. Tennis- en voetbalweddenschappen waren in de pre-coronaperiode samen goed voor 85% van alle sportweddenschappen in ons land en de Kansspelautoriteit verwacht ook de komende jaren een dominante rol voor deze twee sporten.

Virtuele sportweddenschappen kennen een sterke groei

Het valt op dat virtuele sportweddenschappen in ons land heel populair zijn. Dit zijn weddenschappen op sportevenementen die niet echt plaatsvinden, maar die door een computer worden gegenereerd. Deze sector heeft in 2020 sterk aan belang gewonnen, maar dat heeft ook veel te maken met de coronapandemie. Door het stilleggen van bijna alle sportcompetities hebben de spelers hun weg gevonden naar virtuele sportwedstrijden (+100%) en e-sports (+200%). Dergelijke stijgingen werden ook gezien bij andere sporten die nog steeds plaatsvonden, zoals tafeltennis (+60%) en de Zweedse draverijen (+400%). Het moet wel gezegd worden dat deze stijgingen in geen geval het wegvallen van voetbal- en tennisweddenschappen kon compenseren. De goksector is namelijk sterk afhankelijk van deze twee sporten.

Beperkte interesse in wedden op paarden

Opvallend is dat paardenweddenschappen het in ons land beduidend minder goed doen. Ongeveer 0,2% van de online deelname heeft betrekking op paardenweddenschappen. In Frankrijk, waar het aantal sporten waarop men mag wedden beperkt is, bedraagt dit 0,8%. In Zweden gaat het zelfs om 20%. In Zweden staan paardenweddenschappen al langer heel sterk en lange tijd werd het aanbod er vormgegeven door de staatsmonopolist Svenska Spel, maar in 2019 werd de markt er opengesteld. Ondanks de coronapandemie kende de sector er een spectaculaire groei.

Benieuwd naar de omvang en de prognoses van de onlinekansspelmarkt in ons land? Lees dan het rapport op de website van de Kansspelautoriteit.

Geef een reactie