algemeen

Hypotheek afsluiten: hier moet je op letten!

Hypotheek afsluiten hier moet je op letten.v1

De wereld van hypotheken is zeer complex. In je kindertijd heb je wellicht nooit echt over het afsluiten van een hypotheek nagedacht. Dit was iets wat volwassenen deden. Bovendien interesseerde het je weinig. Nu je zelf het huis van je dromen op het oog hebt, ligt dit echter wel anders. Opeens probeer je jezelf zoveel mogelijk in te lezen en de verschillende opties te onderzoeken. Een geheel nieuwe wereld gaat voor je open.

Toch is het niet eenvoudig om de juiste keuze te maken. Hypotheekaanbieders concurreren continu met elkaar en doen hun best om hypotheken zo goedkoop mogelijk te laten lijken. Puntje bij paaltje ben je echter meer geld kwijt dan je ooit had gedacht. Daarom is het belangrijk om iedere beslissing goed te overwegen. Wil jij een hypotheek afsluiten? Wij vertellen in dit artikel waar je rekening mee moet houden!

Schakel een hypotheekadviseur in

Vroeger was het heel normaal om een hypotheekadviseur in te schakelen. Inmiddels kunnen mensen dit allemaal via de digitale wereld regelen. Toch adviseren wij, zeker als je weinig ervaring hebt met het afsluiten van hypotheken, om een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze weet jou precies te vertellen waar je op moet letten en kan tevens berekenen hoe hoog jouw hypotheek mag zijn. Hierdoor is het eenvoudiger om een droomwoning te kopen en weet je zeker dat je de beste deal sluit. Een hypotheek Deventer afsluiten is dan een veel minder groot risico dan als je op goed geluk op het reclamepraatje van een bank af gaat. 

Pas op met rentelokkertjes

Veel banken maken gebruik van zogenaamde rentelokkertjes. Ze bieden zeer lage rentepercentages aan, waardoor het interessanter is om voor een bepaalde hypotheek te kiezen. In werkelijkheid gelden deze rentepercentages vaak maar heel kort, waardoor je op de lange termijn veel duurder uit bent. Daarom is het belangrijk om realistisch te blijven en de voorwaarden goed door te lezen. Gebruik je gezonde verstand. Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook zo. Een hypotheek is een langdurige verbintenis, dus oplossingen op de korte termijn zijn meestal niet gepast.

Looptijd

De looptijd van de hypotheek is van grote invloed op de prijsopbouw. Let daarom altijd op de looptijd in de hypotheekofferte. In hoeverre is deze leidend voor de opbouw van de hypotheekrente en is het voor jou financieel haalbaar om de hypotheek binnen deze tijd af te lossen? Over het algemeen geldt dat je goedkoper uit zal zijn als je de hypotheek snel aflost.

Variabele of vaste hypotheekrente

Kies je voor een variabele of vaste hypotheekrente? Momenteel zijn de hypotheekrentes historisch laag. Meestal betaal je niet meer dan 1%. Daardoor is het op dit moment zeer gunstig om een nieuwe woning aan te schaffen. Een economische crisis kan hier echter al snel een eind aan maken. Verwacht je dat de hypotheekrentes de komende tijd nog lager worden? Dan is een variabele hypotheekrente gunstig. Wanneer deze naar alle waarschijnlijkheid zullen stijgen, kan je beter voor een vaste hypotheekrente kiezen. Een hypotheekadviseur kan jou vertellen wat op dit moment de juiste keuze is.

Geef een reactie