algemeenHuis en tuin

Wat kun je leren over het gedrag van konijnen?

Wat kun je leren over het gedrag van konijnen

Er wordt weleens gezegd dat er maar weinig bekend is over het gedrag van konijnen. Dat is echter niet waar. Ze zijn alleen wat moeilijker te lezen dan andere huisdieren, zoals katten of honden. Maar als je goed let op het gedrag van je konijn, vallen je zeker dingen op. Wat kun je hierover leren?

Sociale dieren

Konijnen worden niet altijd gezien als sociale dieren. Maar het tegenovergestelde is waar! Konijnen zijn juist heel sociaal, en willen helemaal niet alleen zijn. Je kunt ze daarom maar beter veel aandacht geven. Zo kan het konijn zich aan je hechten. Wat nog een beter idee is? Neem meerdere konijnen, die samen leven. Konijnen kunnen ook samen in een konijnenhok wonen, dat is meestal prima. Als ze maar aan elkaar gewend zijn. Verder is het belangrijk om voor een groot konijnenhok te kiezen, met voldoende bewegingsruimte. Hoe socialer het leven van een konijn is, hoe actiever en nieuwsgieriger het diertje wordt. Eenzame konijnen trekken zich terug, maar dit is juist een slecht teken.

Aaien, maar niet oppakken of op schoot

Ga niet te wild met konijnen om. Als je ze oppakt of op schoot zet, kunnen ze enorm schrikken. Het zijn namelijk prooidieren van oorsprong, wat maakt dat ze optillen als een gevaar zien. Dit betekent niet dat een konijn je aandacht niet wil. Je moet alleen weten welke aandacht je moet geven. In de buurt van je konijn zitten, vinden de meeste konijnen fijn: ze merken je aanwezigheid zeker op. Praat tegen je konijn. Ook vinden veel konijnen het leuk om zachtjes te worden geaaid, zeker als ze hieraan gewend zijn. Ga dus altijd zachtjes en voorzichtig met je konijn om! Het dier verliest het vertrouwen in jou en andere mensen als je hier niet naar luistert. Dit is ook belangrijk voor kinderen om te weten. Het is sowieso niet altijd verstandig om konijnen te nemen als je jonge kinderen hebt, omdat kinderen al gauw wild spelen met dieren. Wacht liever tot je kids wat ouder zijn.

Eigen tempo bepalen

Waar je honden en soms ook katten veel gedrag kunt aanleren, is dit bij een konijn niet het geval. We houden konijnen nog maar relatief kort als huisdieren, wat maakt dat hun gedrag nog veel dichter bij het natuurlijke gedrag staat. Konijnen zijn minder aangepast als huisdieren. Dit betekent dat je ze maar beter hun eigen tempo kunt laten bepalen. Merk je dat je konijn niet aangeraakt wil worden? Laat dit dan zitten, en ga het niet forceren. Wees geduldig en voorkom dat je konijn stress ervaart. Stress kan levensbedreigend zijn voor het diertje. Ook kan een konijn agressief worden (en blijven) als je over de grenzen heengaat. Een konijn komt vanzelf naar je toe als het geaaid wil worden of aandacht wil krijgen, wanneer het dier daar zin in heeft. Hoe geduldiger en zachter je bent, hoe groter de kans is dat het dier zich aan je hecht. Wie weet springt het konijn dan zelfs uit zichzelf op je schoot…

Geef een reactie