LifestylemannenTips

Incasso helemaal zelf doen, zo pak je dat aan!

Incasso zelf regelen

Hoe vervelend ook, het kan als ondernemer geregeld voor komen dat debiteuren hun facturen niet betalen. De vraag is dan altijd wanneer je de stap zet om een incassobureau in te schakelen. Dit is immers niet iets wat je zomaar doet. Als er in het geval van meerdere herinneringen geen gehoor wordt gegeven aan jou verzoek om de facturen te voldoen en je hierdoor misschien zelfs zelf wel te maken krijgt met betalingsproblemen waardoor je geld moet lenen, is het hoog tijd om officiële stappen te nemen. Veel mensen denken echter dat incasso heel moeilijk te doen is. Gelukkig is niets minder waar. Incasso kan je heel goed zelf doen, je moet alleen weten hoe. Er zijn nog steeds genoeg mensen die naar een incassobureau stappen als hun debiteur openstaande facturen heeft staan. Dat is ook een logische stap als je er met de klant niet meer uitkomt. Het is echter wel belangrijk om eerst zelf in gesprek te gaan met de debiteur. Zo onderhoud je een goed klantencontact. Mocht dat niet lukken kan je altijd nog een incassobureau of incasso advocaat inschakelen. In dit artikel leggen we in een duidelijk en simpel stappenplan uit hoe je zelf onbetaalde vorderingen incasseert.

incasso advocaat

Gebruik een incasso stappenplan

Er zijn online enorm veel verschillende incasso stappenplannen te vinden. Deze vind je bij de websites van professionele incasso advocaten. Zij laten precies stap voor stap zien hoe je onbetaalde vorderingen incasseert. Dit doen ze door je te helpen vanaf de eerste betalingsherinnering tot het moment dat je besluit om de incasso uit handen te geven.  Je i

Het incasso stappenplan uitgelegd

Maar hoe werkt dat eigenlijk: een incasso stappenplan? En waarom zou je geen incassobureau inschakelen als dat je een heleboel werk zou schelen? Allereerst is het belangrijk om er vanuit te blijven gaan dat de debiteur gewoon nog gaat betalen en dit simpelweg vergeten is. Het is van essentieel belang dat je het contact met de klant altijd hoog in het vaandel hebt staan, dreigen met een incassobureau doe je dan ook echt niet direct. Wij vinden het dan ook beter om zelf eerst alle stappen van een incasso stappenplan te volgen en vervolgens na te denken over eventuele vervolgstappen. Hieronder leggen we het stappenplan kort uit:

  1. Begin met het opstellen van een betalingsherinnering. Je kunt hier ook vaak voorbeeldjes van online vinden. Deze herinnering stuur je ongeveer 2 tot 3 dagen na de vervaldatum van de factuur. Bij deze herinnering reken je nog geen rente, wel geef je een waarschuwing en gebruik je een korte vervaldatum.
  2. Als de factuur nog steeds niet betaald is na het verstrijken van de vervaldatum, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de klant. Dit kan door middel van een telefonische afspraak. Zorg er eventueel voor dat het gesprek wordt opgenomen als bewijs. Bespreek samen een nieuw betalingstermijn en leg de afspraken nog een keer vast in een mailtje.
  3. Zodra de factuur wéér niet betaald wordt en je het niet meer vertrouwd, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen van een incasso advocaat. Zij kunnen je helpen bij het nemen van juridische stappen. Vertrouw je het nog wel? Stuur dan een nieuwe herinnering, verwerk hierbij nog geen rente- of incassokosten.

Incasso stappenplan

 

Geef een reactie