Tipsvrouwen

De historie van geboortestenen

geboortesteen

Door de jaren heen zien we geboortestenen als een soort rode draad door onze geschiedenis heen lopen. De geboortesteen werd voor het eerst genoemd in de geschriften van Josephus. Josephus was een Joodse historicus en schreef geschriften over het leven, religies en over geboortestenen. Dit alles vond al plaats in de eerste eeuw. Als we deze geschriften mogen geloven, werden geboortestenen voor het eerst genoemd door de Joden. Zij geloofden dat er een sterke verbinding was tussen de 12 edelstenen, de 12 maanden van het jaar en de 12 sterrenbeelden. Naarmate de jaren vorderden zijn er steeds meer veranderingen gebracht in dit idee, maar het concept bleef hetzelfde. In dit artikel vertellen we meer over de historie van geboortestenen en hoe we ze nu nog steeds toepassen in het dagelijks leven.

Invloed van verschillende culturen

Geboortestenen vonden hun oorsprong in de 1e eeuw en werden voor het eerst gedragen door Joodse hogepriesters. Ondanks dat er heel veel geschreven is over de Joodse oorsprong van geboortestenen, zien we dat er door de jaren heen veel verschillen zijn opgetreden. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst komen niet alle edelstenen in elk werelddeel voor. Hierdoor is er logischerwijs een alternatief gezocht voor sommige edelstenen. Ook de culturele invloed speelt een grote rol. In sommige culturen zijn andere stenen belangrijker en hebben meer betekenis. Dit zorgt er dan ook voor dat jouw geboortesteen in Nederland heel anders kan zijn dan als je deze vergelijkt met jouw geboortesteen uit Afrika. Er zal dan ook nooit een universeel geboortesteen zijn.

Waarom een geboortesteen?

 

Stenen zijn al sinds de Middeleeuwen enorm belangrijk voor de mensheid. In de Middeleeuwen geloofden men dat een steen helende en positieve krachten had, als deze in de juiste maand gedragen werd. Dat zou dus betekenen dat je alle 12 de edelstenen kunt verzamelen en elke maand een andere bij je kan dragen voor geluk. Welke theorie je ook geloofd: edelstenen zijn simpelweg prachtig om te zien. Het is dan ook helemaal geen straf om je hele verzameling compleet te maken. Het is dan ook alleen maar mooi meegenomen als ze misschien ook nog eens een beetje geluk brengen.

geboortesteen kiezen

De verschillende toepassingen van geboortestenen in het dagelijks leven

Geboortestenen worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt als sieraad. Zo worden ze verwerkt in bedeltjes, kettingen, beschermengeltjes of ringen. Vaak worden ze gegeven bij de geboorte van een kind of een verjaardag. Je kan zelf natuurlijk ook een geboortesteen van jouw maand aanschaffen en hopen op dat kleine beetje geluk. Bovendien zien de sieraden er ook nog eens heel leuk uit. Zo sla je altijd twee vliegen in één klap.

bedeltje geboortestenen

Tip: krijgt een vriend of een vriendin binnenkort een kleintje en wil je een uniek cadeau doen? Geef dan een armband met edelsteen van de uitgerekende datum cadeau. Mocht het kindje net in een andere maand geboren worden, hebben de ouders nog steeds een herinnering aan de uitgerekende datum. Bovendien ziet het steentje er ook nog eens heel kleurrijk en gezellig

Geef een reactie