GadgetsTechnologieTips

Virtual tour laten maken hoe kan je een ervaring zo realistisch mogelijk maken

VR tour

Er zijn steeds meer bedrijven die VR tours aanbieden op de browser van de PC of op mobiel. Met Google Streetview kun je een rondleiding geven door je eigen zaak, te bekijken over de hele wereld. Dat is een goed begin, maar nog niet helemaal overtuigend. Met behulp van een VR bril kun je een virtual reality tour maken die haast niet van echt te onderscheiden is. Hiervoor heb je wel de juiste VR software nodig, zowel voor de productie als voor de weergave. Een VR app maken is de volgende stap, die kun je tijdens een event gebruiken of publiceren in de populaire app stores. Virtual reality maken is tegenwoordig bereikbaar voor zowel multinationals als voor kleinere organisaties met een beperkt budget. Hoe kun een virtual reality tour zo realistisch mogelijk maken?

Wat is een virtual reality tour?

Een VR rondleiding laat de toeschouwer een locatie zien in 360 graden zonder daar in persoon aanwezig te zijn. Je kunt vrij rondkijken, soms betreft het een video die vanzelf speelt, het kan ook een interactieve ervaring zijn. Een virtual reality tour kan met een speciale panorama camera worden opgenomen op een echte locatie, het kan ook met computeranimatie worden gemaakt. Een combinatie van live action en digitale beelden in ook mogelijk. Een VR rondleiding is uiteraard te bekijken met een speciale VR bril, het is vaak ook mogelijk om een (uitgeklede) versie op een computermonitor of op een mobiel apparaat te bekijken.

Hoe kun je realistisch virtual reality maken?

Een film kijken op een smartphone scherm is niet te vergelijken met dezelfde film op een groot IMAX scherm beleven. Er zijn verschillende trucs om een virtual reality tour zo realistisch mogelijk te maken. Hier zijn vier methoden om dat te realiseren:

  1. Professionele 360 Camera op locatie: Voor minder dan honderd euro kun je al een 360 camera kopen. Leuk speelgoed, maar niet te vergelijken met een professionele 360 camera. Een budget camera heeft vaak twee lenzen, een professionele camera acht, zestien of zelfs meer lenzen om het 360 beeld vast te leggen op een veel hogere resolutie. Meer is in dit geval ook beter.
  2. Digitale beelden op hoge resolutie: Een goede televisie heeft een 4K resolutie, een goedkope 360 camera heeft ook een 4K resolutie. Toch is dit niet één-op-één te vergelijken. De panorama camera moet deze pixels verdelen over een 360 graden “bol”, je ziet nooit meer dan pakweg een derde van deze pixels. Met een VR bril worden deze punten ook nog eens opgeblazen waardoor de individuele pixels zichtbaar worden. Met een hogere resolutie wordt de ervaring ook beter.
  3. Optionele diepte herkenning: Met een VR bril is het mogelijk voor het linker- en het rechteroog een licht verschoven beeld te laten zien. Zo ontstaat er een gevoel van diepte. De camera heeft voor iedere kijkhoek twee aparte lenzen op een afstand die overeenkomt met onze ogen. Zo ontstaat de illusie van 3D. Met een luxe VR headset is het zelfs mogelijk fysiek te bewegen in een virtuele ruimte, hiervoor is wel een digitale omgeving nodig.
  4. Ruimtelijke audio: Door opnames te maken met een speciale microfoon wordt het geluid niet zomaar in stereo opgenomen, maar in alle richtingen. Bij rondkijken zal het geluid meedraaien, net zoals in het echte leven. Bij een montage worden kanalen zoals een voice-over nauwkeurig gemixt waardoor het geluid nooit desoriënterend zal worden.

Standaard VR software voor weergave

  • Desktop / laptop: Met YouTube, Vimeo en Facebook is het standaard al mogelijk om 360 video te bekijken, via de browser is een virtual reality tour zonder plugins te bekijken.
  • Mobiele apparaten: Naast de bovenstaande apps kun je ook een VR app maken voor optimale controle over de weergave. Denk aan offline video voor de hoogste kwaliteit beeld en geluid. De gyroscoop laat de kijker fysiek draaien.
  • VR brillen: Hier zijn alle voorgaande methodes mogelijk, en wordt er ook nog de derde dimensie van diepte aan toegevoegd. Met name voor live presentaties zijn VR brillen ideaal.

VR app maken met alternatieve routes en mogelijkheden voor personalisatie

Een virtual tour maken kan op veel manieren, voor iedere doelstelling zal een maatwerk oplossing bedacht worden. Zo kun je met alternatieve routes werken tijdens een virtual reality tour, je kunt ook een VR app maken die verregaande personalisatie toestaat. Denk aan een VR tour door een woning met de muren in verschillende kleuren, of zelfs de foto’s van potentiële kopers op de schoorsteenmantel. Tijdens een evenement kun je de presentatie nog een stap verder brengen met bijvoorbeeld een windmachine (of ventilator) om wind te simuleren, een stoel met zadel voor een VR tour per paard, of een stoel die synchroon beweegt met de video. Met VR software is alles mogelijk.

Geef een reactie