GadgetsTechnologieTips

Augmented reality app development start met een gedegen strategie

Schermafbeelding 2018-11-22 om 19.39.49

“There’s an app for that”, dat waren ooit de legendarische woorden van Steve Jobs toen hij de App Store voor de iPhone introduceerde. Dit is niet een statement die zijn opvolger Tim Cook zal herhalen, want met de opkomst van nieuwe technologieën zoals AR en VR is eerder er een tekort aan geschikte apps. Voor een augmented reality app die meer biedt dan een paar minuten speelplezier zul je toch echt op zoek moeten gaan naar een specialist in AR app development. En zoals dat het geval is met alle “emerging technologies” zijn er genoeg “scriptkiddies” die hun diensten aanbieden, maar er zijn nog weinig professionals die de vraagstelling kunnen matchen met een doeltreffende oplossing. Je kunt niet zomaar in het wilde weg met augmented reality app development aan de slag gaan. Een poppetje vrolijk laten dansen op een iPhone is iets heel anders dan een Hololens applicatie ontwikkelen. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen, en bepalen hoe professionals aan de slag kunnen gaan met AR app development.

Standaard augmented reality app of maatwerk?

Er zijn AR apps die variëren van virtuele meetlinten tot aan complexe programma’s om complete gebouwen op ware grootte te visualiseren. Of een augmented reality app voor een AR bril om de werkzaamheden in een groot magazijn efficiënter te maken met handsfree bediening. Er zijn slechts enkele developers met hun eigen augmented reality app development divisie die applicaties kunnen bouwen en publiceren voor commerciële doeleinden. Deze toepassingen zijn vaak niet flexibel genoeg voor maatwerk oplossingen. Zeker wanneer je van plan bent niet een mobiele telefoon te gebruiken maar liever kiest voor een AR bril of Microsoft Hololens mag je gerust AR app development bovenaan de budgettering plaatsen. Een Hololens applicatie ontwikkelen hoeft niet duur te zijn, maar je kunt niet verwachten dat er al een goed gevulde App Store op je wacht met standaard apps voor professioneel gebruik.

Professionele AR app development

Een augmented reality app laten ontwikkelen wordt gelukkig steeds laagdrempeliger. Dat komt deels omdat de ontwikkeltools steeds beter worden, maar ook zeker door de ervaring die ontwikkelaars in de laatste jaren hebben opgedaan met dit medium. AR app development is een compleet andere tak van sport, want de ontwikkelaar kan zich niet langer beperken tot een strak omkaderd en plat beeldscherm. Een augmented reality app zal namelijk per definitie de digitale omgeving naar de werkelijkheid brengen, en dat voegt letterlijk een extra dimensie toe aan de werkzaamheden als programmeur. Om de doorlooptijd en het budget onder controle te houden is een gedegen strategie onmisbaar. Vanaf de eerste brainstormsessie moeten alle neuzen in dezelfde richting wijzen om snel tot goede resultaten te komen. Wanneer er bijvoorbeeld een live presentatie moet worden ontwikkeld zal daar eens strakke deadline op staan. “Het is af als het af is” is niet bepaald een sterke strategie voor software ontwikkelaars.

Hololens applicatie ontwikkelen

Omdat termen als AR, VR en MR binnen de meeste bedrijven slechts abstracte begrippen zijn, zullen de meeste experts adviseren om te starten met een workshop of demonstratie voor stakeholders. Een augmented reality app of AR bril kun je niet uitleggen, die moet je gewoon met eigen ogen zien. Het 3D beeld, de wijze waarop je om een object heen kunt lopen en hoe je met handen de digitale realiteit kunt vastpakken en manipuleren zul je moeten ervaren om echt te begrijpen.

Uitdagingen en mogelijkheden van de Microsoft Hololens

Bij een hololens applicatie ontwikkelen zijn er tegelijkertijd voordelen en nadelen tijdens de ontwikkeling. De Hololens is namelijk een product van Microsoft, en werkt op basis van het Windows 10 besturingssysteem. Dat maakt de ontwikkeling wat eenvoudiger dan bij een headset waarvoor een eigen besturingssysteem is bedacht. Aan de andere kant biedt de Hololens functies als geavanceerde diepte herkenning wat niet alleen mogelijkheden biedt, maar ook uitdagingen met zich meebrengt om echt goed te implementeren.

Grenzen bepalen in een onbegrensde wereld

Bij AR app development mag de opdrachtgever bij de eerste sessie nog alles op tafel gooien, vervolgens zullen de specialisten alle ideeën terugbrengen naar een werkbaar project. Wanneer alles mogelijk is zul je uiteindelijk niets bereiken, door (onzichtbare) kaders aan te brengen kunnen de ambities van de opdrachtgever daadwerkelijk gerealiseerd worden. Net zoals een beeldhouwer steeds een stukje materiaal verwijdert, is het terugbrengen naar de essentie ook cruciaal bij augmented reality app development. En net zoals iemand die boetseert materiaal toe kan voegen, is het met software mogelijk om later het raamwerk verder uit te bouwen. Door aan de juiste knoppen te draaien kan er binnen afzienbare tijd en binnen een redelijk budget een kwalitatief hoogstaande AR applicatie ontwikkeld worden.

Geef een reactie