Huis en tuinTips

De kwaliteit van je drinkwater verbeteren: zo doe je dat

Is de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater wel zo hoog als we denken

Het drinkwater in Nederland staat hoog aangeschreven. Het is direct drinkbaar vanuit de kraan. Dat is niet in alle landen zo geregeld. Daarom mogen Nederlanders in de handen klappen dat het drinkwater zo zuiver is. Maar is dat wel echt zo? Er zitten verschillende stoffen in het Nederlandse drinkwater waardoor de kwaliteit naar beneden gaat. Je kunt de kwaliteit van het water uit jouw kraan verbeteren door bijvoorbeeld een Brita waterfilter. Naast een waterfilter zijn er nog verschillende andere manieren om de kwaliteit van het drinkwater te verbeteren. De overheid neemt verschillende maatregelen om vervuiling van het water tegen te gaan. Hoe jij hier zelf aan bij kan dragen gaan we je uitleggen in deze blog. 

Spoel geen medicijnen door de wc

Nederland heeft waterzuiveringsinstallaties. Die zuiveren veel stoffen uit het water, maar niet alles. Medicijnen kunnen niet uit het water gefilterd worden. Daardoor vervuild het drinkwater van Nederland. De medicijnresten in het water zijn gevaarlijk voor de dieren die in het water leven. De dieren krijgen rare afwijkingen van de medicijnresten. Bijvoorbeeld een brasems die naast spermacellen ook eicellen gaan produceren. Dat komt doordat vrouwelijke hormonen in het water terecht komen. Vrouwen plassen de hormonen uit wanneer zij de anticonceptie gebruiken. Ongeveer 65% kan uit het water worden gefilterd. De medicijnresten zijn moeilijk uit het water te filteren. Wat de effecten daarvan gaan zijn op wezens die het inslikken is moeilijk te zeggen, omdat het een cocktail is van resten. Daarnaast versterken ze elkaar.

Voer geen eendjes

Het is natuurlijk erg leuk om wat eten aan de eendjes in de vijver te geven. Helaas is het minder leuk voor de kwaliteit van het drinkwater. Wanneer je de eendjes bij de plaatselijke vijver eten gaat geven komen er voedingsstoffen in het water, wat vervolgens zorgt voor blauwalg in het water.

Gebruik een waterfilter

Op de kwaliteit van het drinkwater heb je grotendeels geen invloed. Dat komt voornamelijk door overbemesting en bedrijven die afval lozen in het water. Waar je wel direct effect op kan hebben is het drinkwater wat uit jouw eigen kraan komt. Door een waterfilter te plaatsen kan je schadelijke stoffen tegen gaan. De waterfilter haalt deeltjes die daar niet in thuis horen uit het water. Denk hierbij aan kalk, metaal en koolstof. Door een vier-stapsgewijze toepassing wordt het water gefilterd. Daardoor smaken je warme dranken beter, hebben jouw apparaten een langere levensduur en heeft het effect op jouw gezondheid. Een waterfilter kun je vinden bij waterfilterwinkel.

Geef een reactie