LifestyleMens&gezondheid

Waar is neurofeedback goed voor?

Waar is neurofeedback goed voor

De laatste paar jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar neurofeedback. Door middel van neurofeedback is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in je lichaam en om net even wat gezonder door het leven te gaan. Waar is neurofeedback eigenlijk goed voor? Om je hier wat meer over te laten zien hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor je verzameld. Wij raden je zeker aan om dit even door te lezen om meer te weten te komen over het belang van neurofeedback!

De betekenis van neurofeedback

Voordat we kunnen kijken naar de voordelen van neurofeedback is het noodzakelijk om even kort stil te staan bij de term zelf. Neurofeedback is een methode waarbij je hersenen feedback krijgen over wat ze doen en wat er eigenlijk plaatsvindt in het lichaam. De op de hoofd geplakte elektroden meten je hersenactiviteit. Dit wordt vervolgens op een scherm zichtbaar gemaakt. De hersenen worden beloond voor het vertonen van bepaalde hersenactiviteit door middel van directe visuele en auditieve feedback, zo kan er een bepaalde toon afgespeeld worden. Op deze manier leren je hersenen wat de gewenste hersenactiviteit is. Dit is een onbewust proces dat bekend staat als ‘operante conditionering’.

Toepassingen voor neurofeedback

Uit talloze onderzoeken blijkt dat neurofeedback in staat is om je te helpen bij het verminderen van verschillende soorten klachten. Neurofeedback wordt gebruikt om talloze aandoeningen te verhelpen of in ieder gevel te verminderen. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan aandoeningen als ADHD/ADD, stressstoornissen, paniekaanvallen, Aspergersyndroom, depressie, hoofdpijn, migraine, sommige vormen van geheugenproblemen en slaapproblemen. Deze problemen kunnen worden aangepakt door de speciale gebieden in de hersenen aan te spreken die zien op deze aandoeningen. Dit maakt het mogelijk om veel voorkomende klachten aanzienlijk te verminderen over de lange termijn.

Maar dat is niet alles, neurofeedback wordt namelijk ook vaak gebruikt door professionele atleten en zelfs zakelijke professionals om hun prestaties te verbeteren. Dit wordt gedaan door de gebieden die omgaan met stress en concentratie te optimaliseren. Veel mensen ondervinden veel voordeel aan neurofeedbacktraining. Zo geven veel mensen aan dat zij een betere slaapkwaliteit ondervinden en dat ze minder snel last hebben van angst of spanning.

Geef neurofeedback een kans

Met behulp van neurofeedback is het mogelijk om je hersenen als het ware opnieuw te programmeren. Dit maakt het mogelijk om van talloze klachten af te komen.

Geef een reactie