algemeenHuis en tuinTips

Welke soorten ongedierte ga je aankomend seizoen tegenkomen?

Ongedierte

Ongedierte komt het hele jaar door voor in woningen! Toch kan het per seizoen verschillen, welk type ongedierte je tegenkomt. In de lente en zomer hebben veel mensen last van wespen, bijen en bijvoorbeeld muggen. Deze diertjes overleven de kou in de herfst en winter echter niet, waardoor zij sterven. Wist je dat enkel de jonge koningin van een wespennest weet te overleven? Zij begint aan het begin van de lente met het ontwikkelen van een nieuw nest, waar zij haar eitjes kan leggen voor een nieuwe generatie wespen.

In dit artikel beschrijven we welke soorten ongedierte je aankomend seizoen tegen zal komen in huis, of in je tuin. Veel ongediertesoorten kunnen weinig kwaad!

Spinnen, vlooien en bedwantsen in huis

Wanneer je door de tuin loopt, is de kans groot dat je per ongeluk tegen een spinnenweb aanloopt. De herfst is het seizoen van de spinnen! Niet alleen buiten de deur kom je de spinnen tegen, ook in huis proberen de spinnen een web op te bouwen om hun eitjes in kwijt te kunnen en vliegen te vangen.

Naast de spinnen komen ook vlooien en bedwantsen veelvuldig voor tijdens de herfst. Zowel de vlooien, als de bedwantsen zijn lastig te herkennen. Het gevoel van jeuk of kleine rode plekjes op je huid kunnen duiden op de aanwezigheid van deze ongediertesoorten. Het kan geen kwaad om ook je huisdieren, zoals katten en honden, een keertje extra te controleren op de aanwezigheid van vlooien. Er zijn bij een dierenwinkel middeltjes verkrijgbaar, waarmee je de vlooien tegen kunt gaan.

Spinnen

Muizen op zoek naar een warme en donkere plek

Waar muizen tijdens de zomermaanden nog regelmatig door je tuin struinden, zoeken zij in de herfst en winter een warmere plek op. Afhankelijk van het type muis, kan dit een plek binnen of buiten je woning zijn. Sommige muizen graven bijvoorbeeld een eigen hol in de tuin, waar zij zich verstoppen. Andere muizen gaan op zoek naar kleine gaatjes en kieren in je muren, om zo naar binnen te komen. Een muis eet gemiddeld zo’n 13-14 gram per dag, waardoor een paar broodkruimels al voldoende reden voor een muis kunnen zijn om naar binnen te trekken.

Zeker bij muizen kan het verstandig zijn om het ongedierte te bestrijden. De muizen kunnen voor een vervelende schade aan je woning zorgen. Denk aan het beschadigen van isolatiemateriaal, houten constructies, enzovoorts. Schakel waar nodig de hulp van een professionele ongediertebestrijder in.

Muizen

Geef een reactie