LifestyleTips

Hier moet je aan denken als je huisdieren wilt nemen

Je kunt het je vast nog wel herinneren; de goede, oude tijd waarin je je ouders de oren van het hoofd zeurde om een huisdier. Hartstikke lief en leuk, zo’n pluizig konijn, schattige cavia of trouwe hond, maar je ouders hadden het natuurlijk bij het rechte eind toen ze zeiden dat het hebben van een huisdier wel heel veel werk met zich meebrengt. Nu ben je zelf ouder en zeurt je eigen kleine je de oren van het hoofd of jullie toch alsjeblieft een huisdier kunnen nemen. En je bent gezwicht. Leuk, maar dat betekent wel dat je nu de nodige voorbereidingen moet treffen. Wij zetten de belangrijkste punten vast voor je op een rij.

Past een huisdier in mijn leven?

Het lijkt een open deur, maar veel mensen denken voorafgaand aan het nemen van een huisdier alleen aan de voordelen. Thuiskomen en vrolijk worden begroet door je viervoeter, lange strandwandelingen maken met je hond, gezellig op de bank zitten samen met je kat… Het klinkt allemaal geweldig maar daartegenover staat wel dat een huisdier ook dingen van je vraagt. Als je wekelijks meer dan 40 uur van huis bent om te werken, moet je bedenken dat een huisdier veel alleen zal zijn. Ben je fervent reiziger? Dan moet je je realiseren dat een huisdier niet lang alleen kan zijn. Ga dus bewust na of jouw leven wel geschikt is voor een nieuw gezinslid dat veel zorg en liefde vraagt!

Waar ga je jouw huisdier aanschaffen?

Als je er zeker van bent dat een huisdier bij jou een goed thuis zal hebben, is het tijd voor het leukste: het kiezen van een lief dier. Denk goed na over waar je jouw huisdier gaat adopteren. Wil je een rasdier? Dan kun je terecht bij fokkers. Maakt het ras je niet uit? Dan is het asiel of de dierenwinkel (voor kleinere huisdieren als vogels en knaagdieren) een plek waar je heen kunt gaan. Let altijd op of de verkoper de juiste papieren heeft. Helaas gebeurt het nog te vaak dat louche fokkers zieke dieren verkopen waar je uiteindelijk alleen maar problemen mee hebt. Betrouwbare fokkers hebben de juiste geboortepapieren en keurmerken – let hier dus goed op.

Zorg dat je huisdier een fijne leefplek krijgt

Het is zover: gezinsuitbreiding! Je bent gaan kijken bij een fokker en je wist het direct; dit is het maatje waar je naar op zoek was! Alles is geregeld, en je mag jouw nieuwe huisdier mee naar huis nemen. Je wilt natuurlijk wel een fijne leefomgeving voor je huisdier creëren. Schaf dus van tevoren de juiste spullen aan als voer, een mand of hok en speeltjes. Wil je dat jouw dieren ook lekker in de tuin kunnen ronddartelen zonder bang te zijn dat ze wellicht weglopen? Dan kun je een stukje tuin afzetten met draadpanelen zodat jouw huisdieren een eigen speelweide hebben. Zo kun jij lekker met een boekje neerstrijken zonder continu op je hond, konijn of cavia te hoeven letten!

Geef een reactie