Lifestyle

Bus ombouwen tot camper: waar moet deze aan voldoen?

Bus ombouwen tot camper: waar moet deze aan voldoen?

De camper is een eeuwenoude favoriet als vakantievervoer. Hoe heerlijk is het om over jouw eigen vakantieplekje op wielen te beschikken? De mooiste plaatsen bezoeken en ondertussen genieten van de eigen luxe? Overal een plekje om te slapen of om te koken of gewoon te relaxen. Dat is pas een fijne manier van rondreizen! Nu kan je ervoor kiezen om een camper kant-en-klaar te kopen, maar het is ook mogelijk om voor zelfbouw te kiezen. En dat doen meer mensen dan je nu misschien denkt. 

Logisch ook, want zelfbouw biedt ongelooflijk veel voordelen. Je hebt alles geheel in eigen hand, kunt de kosten zo laag mogelijk houden en het is ook nog eens een onwijs mooie uitdaging. Maar een busje ombouwen tot camper kan zomaar niet. Voordat je hiermee op de weg kan, moet deze eerst gekeurd worden door de RDW. Maar waar moet de camper dan precies aan voldoen? 

Dit moet je weten 

Voordat je überhaupt kunt beginnen met het omtoveren van een busje naar een camper, is het eerst belangrijk dat je al wat onderzoekswerk verricht. Weet je bijvoorbeeld hoe je elektra in een bus aan moet leggen? Gelukkig is online ongelooflijk veel te vinden over de zelfbouw van campers. Goed voorbeeld is https://camper-elektra.com/. Hier vind je alle informatie en benodigdheden voor het aanleggen van eigen elektra in de bus. Hierdoor is jouw camper direct van alle gemakken voorzien. 

Maar met alleen kennis, tips en inspiratie ben je er natuurlijk niet. Ook is het belangrijk om meer te weten te komen over de officiële regels. Allereerst is het van belang om te beseffen dat de bus niet meer verzekerd is zodra je begint met de ombouw. De registratie van het voertuig klopt immers niet meer. Je mag dus nog niet de weg op totdat deze opnieuw bekeken is door de RDW. 

Gestelde eisen aan de inrichting 

Als je wil dat de bus officieel als camper wordt geclassificeerd, moet je je ook aan enkele simpele eisen houden. Deze hebben onder andere betrekking op de inrichting van de bus. Zo moet er een slaapplaats, eveneens als kookgelegenheid, zitplaatsen en een tafel in de camper aanwezig zijn. Deze moeten allemaal vast in het woongedeelte worden bevestigd. Belangrijk is dat hierbij aan de veiligheid is gedacht. Zo moeten de kasten bijvoorbeeld over slimme deurtjes beschikken, zodat deze goed gesloten kunnen worden voordat de rit begint. Zo kunnen ongelukken voorkomen worden. 

Laat je informeren over de technische eisen 

Natuurlijk wil je dat de camper vooral aan jouw wensen voldoet. Je doet er dan ook alles aan om de inrichting geheel naar wens te maken, de uitstraling van de camper te verbeteren en allerlei extra handige technische snufjes toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een handige GPS tracker. Maar ondanks alles kan de camper dan nog afgekeurd worden. Bijvoorbeeld omdat je geen rekening hebt gehouden met de technische eisen. Laat je daarom van tevoren goed informeren door een deskundige, zodat je zeker weet dat jouw camper direct door de keuring komt. Dat scheelt een hoop extra regelwerk, tijd en kosten. 

Geef een reactie