algemeen

Leer deze ‘lelijke’ dieren beter kennen en begin ze te waarderen

Leer deze ‘lelijke’ dieren beter kennen en begin ze te waarderen

Iedereen waardeert mooie dieren. Deze lelijke dieren verdienen jouw waardering ook. Kom erachter waarom.

Lelijke dieren verdienen jouw waardering

 Wanneer je dieren op televisie ziet, wanneer je dieren op kaartjes ziet of wanneer je dieren in de dierentuin ziet, zie je altijd mooie dieren die je aan het waarderen bent. Denk aan een panda, een paard of een aap die haar kind verzorgt. Je zult niet zo snel lelijke dieren zien. Echter verdient elk dier, ongeacht mooi of lelijk, jouw waardering. Elk dier is namelijk bijzonder en uniek en levert een zekere bijdrage in de wereld. Leer daarom de lelijke dieren nu beter kennen om te begrijpen waarom die dieren jouw waardering ook verdienen en begin ze vervolgens ook echt te waarderen.

De neusaap en zijn neus

Een van de dieren die op het lijstje van lelijke dieren komt te staan, is de neusaap. Bijna iedereen kent hem wel. Het is een aap met een gigantische neus. Dat maakt hem ook gelijk zo opvallend en minder mooi. Hoewel wij mensen de neusaap vaak niet mooi vinden, denken andere neusapen daar anders over. Hoe groter de neus van de neusaap is, hoe meer vrouwelijke neusapen geïnteresseerd zijn in die neusaap.

Daarnaast kunnen neusapen hele leuke geluiden maken met hun neus. Met dat geluid kunnen zij met andere neusapen communiceren, maar kunnen zij ook laten weten dat er gevaar dreigt. Neusapen bestaan ook vaak uit groepen. De ene groep houdt zich bezig met voortplanten en de andere zijn bachelors.

De stermol en de mens

Een ander dier die het lijstje van lelijke dieren heeft weten te bereiken, is de stermol. De stermol is een mol, maar met een twist. Een stermol heeft namelijk geen normale neus, maar een voelorgaan in de vorm van een ster. Vandaar ook de naam stermol.

De stermol heeft een paar dingen met de mens gemeen. Zo is het mogelijk om de hersenen uit te lezen van een stermol. Hierdoor kun je er dus achter komen welk gedeelte van de voelorgaan wat waarneemt.

Daarnaast lijkt het tastsysteem van de stermol veel op de zichtsysteem van de mens. Het voelorgaan van de mol gaat gelijk naar de plaatsen toe die hij wil aftasten. Het is te vergelijken met hoe wij lezen.

De vingerdieren en ouderdom

Net zoals de neusaap en de stermol, worden vingerdieren ook gezien als lelijke dieren. Het heeft heel lang geduurd voordat wetenschappers wisten tot welk diersoort vingerdieren behoren aangezien een vingerdier veel kenmerken heeft van allerlei andere dieren.

Een vingerdier wordt geboren met een mooie zilveren streep, maar naarmate tijd verstrijkt, zal die zilveren kleur gaan afnemen. Een vingerdier zal dan heel veel andere kleuren kunnen gaan aannemen, zoals bruin, geel, zwart en wit.

Net zoals bij mensen hun haren grijs worden dankzij ouderdom, verkleuren vingerdieren dus ook door ouderdom. Hierdoor lijken de mens en vingerdieren niet veel van elkaar te verschillen.

De blobvis en voortplanting

De blobvis is uitgeroepen tot een van de meest lelijke dieren die er ooit heeft bestaan. Dit komt doordat het dier een soort glibberig lichaam heeft en een aparte neus. Er bestaat natuurlijk meer dan één blobvis, wat dus betekent dat de blobvis zich kan voortplanten. Het is nog niet duidelijk hoe dit exact gebeurt, maar wetenschappers willen dit blijven onderzoeken totdat duidelijk is hoe een blobvis zich voortplant. Wat echter al wel bekend is, is dat zowel mannetjes als vrouwtjes blobvissen eieren leggen. De blobvis kan in één keer zo’n 100.000 eieren leggen en zal die 100.000 eieren dan ook blijven beschermen totdat ze uitkomen. 

De naakte molrat en hun voeding

Een ander dier die bijna nooit ontbreekt op de lijst van lelijke dieren, is de naakte molrat. Dat komt voornamelijk door het feit dat de naakte molrat ook echt naakt is en je veel rimpels ziet.

Naakte molratten zijn misschien niet zo prettig op de ogen, maar ze zijn wel slim. Naakte molratten eten namelijk wortels die onder de grond groeien. Deze wortels zullen zij echter niet helemaal opeten. Dit komt doordat de wortel dan weer zal aangroeien en zo hoeven zij dus nooit van verblijfplaats te veranderen aangezien er altijd eten is.

Die wortels zijn wel moeilijk te verteren. Daarom eten naakte molratten hun eigen poep, maar uit die poep halen zij ook weer voedingsstoffen en oestrogeen.

De Chinese reuzensalamander en zijn bijnaam

Een dier die je niet vaak op het lijstje ziet staan van lelijke dieren, maar toch niet als de mooiste dier wordt beschouwd, is de Chinese Reuzensalamander. De Chinese Reuzensalamander heeft ook wel de bijnaam ‘wa wa yu’. Wanneer je dit vertaalt naar het Nederlands, krijg je ‘zuigelingenvis’. De Chinese Reuzensalamander heeft deze bijnaam gekregen, omdat hij aparte geluiden maakt. De geluiden die hij maakt, lijken heel veel op het gehuil van een menselijke baby.

Hoe lang een Chinese Reuzensalamander kan leven, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat ze op zijn minst 60 jaar kunnen leven. Hun bestaan wordt echter bedreigd doordat mensen op hen jagen. 

Geef een reactie