Mens&gezondheidTips

Waarom kauwgom kauwen goed is voor je concentratie

Waarom kauwgom kauwen goed is voor je concentratie

Je hebt het vast wel eens gehoord: kauwen op kauwgom helpt je beter te concentreren. Vooral eindexamenleerlingen maken ieder jaar dankbaar gebruik van deze tip. Maar hoe komt het toch dat kauwen op zo’n zoet klevend snoepje zo goed is voor je concentratievermogen? We leggen het uit.

Langer kauwen is beter

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kauwen je op verschillende manieren helpt om je beter te concentreren. Zo krijg je van het kauwen op kauwgom een kortere reactietijd en voer je taken doorgaans beter uit.

Hoe langer je op de kauwgom blijft kauwen, des te meer het kauwen effect heeft. Kauwen op kauwgom helpt je namelijk vooral om langer te focussen op taken die continu aandacht nodig hebben gedurende een langere periode.

Meer zuurstof

Het is overigens niet de kauwgom zelf waar je een betere concentratie van krijgt, maar de activiteit van het kauwen. Door het kauwen stroomt er meer bloed naar je kaak en uiteindelijk ook naar je hersenen. Je hersenen krijgen hierdoor meer zuurstof wat je concentratievermogen ten goede komt. Er wordt gedacht dat maar liefst acht gebieden van de hersenen worden beïnvloed door het kauwen. Zelfs als je de kauwgom uitspuugt, profiteer je nog tot dertig minuten lang van een betere concentratie.

Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom bij kinderen met ADHD een averechts effect heeft. Het kauwen leidt bij hen juist ontzettend af met verminderde prestaties als gevolg.

Meer dan alleen kauwgom

Kauwgom is niet het enige voedingsmiddel dat zorgt voor een betere focus. Ook noten, banaan, vette vis en avocado hebben een positief effect op je hersenen. Kauwen op een stukje kauwgom is wel veruit de makkelijkste manier om je concentratievermogen te verbeteren.

Doe je binnenkort examen of heb je een belangrijke deadline op je werk? Sla dan genoeg kauwgom in om even flink door te kauwen. Bestel bijvoorbeeld kauwgom van Candyonline. Met de verschillende soorten smaken kauwgom die in deze webwinkel verkrijgbaar zijn, wordt kauwen voor een goede concentratie ook nog eens ontzettend lekker.

Geef een reactie