Mens&gezondheidTips

Geniet van een betere nachtrust met 5-HTP supplementen 

betere nachtrust met 5-HTP supplementen

Steeds meer mensen ervaren moeilijkheden met slapen. Ze komen niet alleen slecht in slaap, maar hebben ook moeite om door te slapen. Een paar nachten achter elkaar slecht slapen betekent niet veel goeds voor het menselijk lichaam. Het lichaam is niet in staat om zichzelf goed te resetten en de geest ervaart klachten doordat de hersens weinig tot rust komen. Het is dan ook niet gek dat het gebruik van supplement 5-HTP in opkomst is. We grijpen immers liever niet zo snel naar zware slaapmedicatie. Simpele voedingssupplementen hebben de voorkeur. 5-HTP gebruiken voor een betere nachtrust, hoe werkt dat precies?

 

Wat doet 5-HTP precies?

5-HTP is een product dat door het aminozuur I-tryptofaan wordt gecreëerd. Dit is een aminozuur die nooit door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. Deze krijg je binnen via je voeding. Vaak merken we echter dat mensen tekorten van dit aminozuur hebben. Deze is echter van belang voor het produceren van 5-HTP, een bijproduct dat op zijn beurt weer belangrijk is voor een goede nachtrust. Dit stofje kan pas worden omgezet als de neurotransmitters serotonine en melatonine actief zijn. Deze zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de slaap. Serotonine is van invloed op de stemming en melatonine is van belang voor jouw slaap- en waakritme. 5-HTP stimuleert deze neurotransmitters om hun werk te doen. Zo speelt dit bijproduct ook een belangrijke rol bij het zorgen voor een betere nachtrust.

5-HTP supplementen

Geen oplossing

Het is belangrijk om 5-HTP niet als oplossing voor het probleem te zien. Na het slikken van dit supplement zal je niet direct genieten van een betere nachtrust. Het kan hier wel aan bijdragen. Bovendien is 5-HTP slechts indirect betrokken bij het proces. De neurotransmitters melatonine en serotonine zijn de belangrijkste schakels in dit verhaal. Als je langdurige slapeloosheid wilt aanpakken, raden wij aan om eerst de onderliggende oorzaak te onderzoeken. Heb je bijvoorbeeld veel last van stress of is er sprake van andere lichamelijke ongemakken? Dit supplement kan een steuntje in de rug geven. Net als bij de aanschaf van een waterbed of boxspring, zal dit enkel bijdragen aan een betere nachtrust. Het biedt geen kant-en-klare oplossing. Hou hier wel rekening mee

Wanneer moet ik 5-HTP innemen?

Doorgaans is 1 capsule van 50 mg 5-HTP voldoende voor een goede werking. Overleg eventueel met je huisarts of dit geen kwaad kan en lees altijd goed de bijsluiter voor gebruik. 5-HTP is een stofje dat heel snel in de bloedbaan kan worden opgenomen. Het wordt dan ook aangeraden om deze vlak voor het slapengaan in te nemen. Doe dit, indien mogelijk, op een zo goed als lege maag. Zo heeft de capsule meer effect en kunnen de aminozuren snel worden opgenomen. Vermijd na het innemen van de capsule fel licht door een tablet, telefoon of televisie. Deze kunnen immers de aanmaak van melatonine onderdrukken en zo heb je nog geen profijt van de capsules. Dim daarom direct de lichten om je lichaam een signaal af te geven en doe enkel nog ontspannende activiteiten. Lees bijvoorbeeld een boek of luister naar kalmerende muziek. Zo is 5-HTP het meest effectief.

Geef een reactie