Huis en tuinTips

Kiezen tussen een boxspring of waterbed: wat zijn de voor- en nadelen?

waterbed of boxspring

Het vinden van een passend bed is vaak een lastige klus. Dit is compleet afhankelijk van eigen voorkeur, smaak, lichaam en budget. Desalniettemin weten we allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust voor ons is. Deze valt en staat met een kwalitatief bed. Jaarlijks zoeken duizenden Nederlanders hun huisarts op met slaap gerelateerde klachten. Ze voelen zich prikkelbaar, vermoeid en hebben moeite met doorslapen en opstaan. In de vroege morgen voelen ze zich brak en hebben ze last van hun spieren en gewrichten. Komt dat je ook zo bekend voor? Dan is de kans groot dat jouw bed én matras aan vervanging toe zijn. Ga jij voor het comfort van een waterbed dat zich aanpast naar jouw lichaam of kies je voor een traditioneel bed zoals de boxspring? Wij sommen de voor- en nadelen voor jou op!

Voor- en nadelen van een waterbed

Een waterbed is een bed die, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit een matras die gevuld is met water. Dit klinkt voor veel mensen een beetje gek. Een matras gevuld met water? Dat kan toch niet resulteren in een gezonde nachtrust? Het tegendeel is echter waar. Dit is gemakkelijk te verklaren.

Door de jaren heen hebben we een zeer onnatuurlijke manier van slapen aangeleerd. Het slapen op een hard bed of zacht matras gaat eigenlijk tegen de natuur in. Mensen kunnen eigenlijk niet urenlang op dezelfde drukpunten liggen. Dit kunnen onze gewrichten niet aan. Een waterbed stimuleert de natuurlijke houding van het lichaam. Doordat het water zich om het lichaam heen vormt, komt deze op een zeer natuurlijke manier tot rust tijdens het slapen. De druk wordt continu optimaal verdeeld, waardoor het lichaam geen last meer heeft van weerstand.

Het slapen op een waterbed wordt vaak als een ‘prettig en zwevend gevoel’ omschreven. Door de natuurlijke en rustgevende houding van het lichaam wordt een diepere slaap gestimuleerd. Daarnaast wordt het lichaam gedurende de nacht op een rustige manier verwarmd of afgekoeld. Je bepaalt zelf hoe warm het water moet zijn en in hoeverre dit jouw lichaamstemperatuur mag beïnvloeden. Dankzij een waterbed geniet jij altijd van een optimale temperatuur voor een diepe en rustige slaap.

Met de keuze voor een waterbed, kies je tevens voor duurzaamheid. Deze beschikt over een levensduur van maar liefst 15 tot 30 jaar. Zo bespaar je een hoop geld op de lange termijn! Natuurlijk zijn er ook wel een aantal nadelen. Zo verbruik je ook aardig wat stookkosten bij het verwarmen van het bed. Ook kunnen er lekkages in het matras optreden.

waterbed

Voor- en nadelen van een boxspring

Met een boxspring bedoelen we een compleet bedsysteem. Vaak is dit een gestoffeerde box met matras die naar wens samengesteld kan worden. Er is enorm veel keuze uit boxsprings. Afhankelijk van je budget is vrijwel alles op maat te maken en zelf naar wens aan te passen. Daarnaast kunnen vrijwel alle matrassen gebruikt worden op een boxspring, zo is er voldoende keuze om jouw slaapsysteem naar eigen wens in te vullen.

Voor senioren is een boxspring vaak een aanrader. Door de hoge instap hoeven zij minder moeite te doen om in en uit het bed te klimmen. Hiermee worden een hoop nare ongevallen voorkomen.

Ook een boxspring kent een aantal nadelen. Zo is de levensduur niet enorm lang (7 tot 10 jaar) en is de kwaliteit van het matras allesbepalend voor jouw nachtrust. Daarnaast geniet het bed ook niet van een constante temperatuur en is kuilvorming mogelijk door een verouderd matras.

Zowel een boxspring als een waterbed zorgt voor comfort. Wat de beste keuze voor jou is? Dat is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, budget en smaak!

boxspring kopen

Geef een reactie