Mens&gezondheidTipszakelijk

Je telefoon instellen op nachtmodus: nuttig of niet?

Je telefoon instellen op nachtmodus

De meeste smartphone-toestellen (zoals iPhone of Samsung) hebben tegenwoordig een nieuwe functie wat erg handig is voor het gebruiken van je telefoon in de avond. Dit is de nachtmodus functie: een instelling waarbij het licht van je telefoon wordt aangepast. Op deze manier heb je minder last van het felle, ‘normale’ licht en kun je gerust verder op je telefoon bezig zijn wanneer je ‘s avonds in bed ligt. Maar hoe fijn is deze functie eigenlijk? Zijn er alleen voordelen of toch ook nog nadelen?

Nachtmodus op je telefoon: wel of toch niet?

De nachtmodus is een oplossing tegen het feit dat het gewoonlijke licht van je smartphone je nachtrust kan verstoren. Door deze functie wordt de kleur van het licht op je telefoon aangepast: het is minder fel en minder blauw, wat beter dus is voor je ogen en het slapen. Dus voor diegene onder ons die rustig willen blijven Twitteren ‘s avonds laat is de nachtmodus de perfecte stand om je telefoon op te zetten.

Omdat de nachtmodus minder fel is dan het normale licht van je telefoon, betekent dit dat het in principe meer bevorderlijk is voor je nachtrust. Dit zou dus kunnen beteken dat door deze minder blauwe variant je sneller in slaapt valt. Maar is dit echt zo? In de praktijk blijkt dat anders te zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de nachtmodus en de dagmodus eigenlijk dezelfde invloed hebben op de aanmaak van het slaapstofje melatonine. Statistisch gezien is de nachtmodus eigenlijk geen voordeel voor het slapengaan.

De nachtmodus is echter niet helemaal een nutteloze functie. Omdat sommige mensen echt geloven dat de nachtmodus hen sneller helpt met slapen, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk ook gebeuren. Er ontstaat een placebo-effect als een gevolg: de gedachte alleen vergroot de kans dat de functie ook effect heeft.

Het wordt echter geadviseerd om niet op je telefoon te zitten als je snel in slaap wilt vallen. Het beste wat je dan kan doen is je telefoon weg te leggen (2 uur van tevoren) en dan iets te doen wat niet al te veel lichamelijke of geestelijke inspanning vereist. Dit soort activiteiten zijn bijvoorbeeld het lezen van een boek, schrijven in een dagboek of thee drinken.

Hoe stel je nachtmodus in op je telefoon?

Als je toch besluit om nachtmodus in te stellen op je telefoon, dan kun je deze activeren door naar de instellingen van je telefoon te gaan. Afhankelijk van je smartphone stel je de nachtmodus in bij de sectie over je beeldscherm.

Op sommige Android smartphones verschilt het per merk of je de nachtmodus functie wel ter beschikking hebt. Bij Samsung in ieder geval wel! Daarnaast hangt het ook af van je softwareversie of je de nachtmodus wel kan activeren en hoe je dit doet. Sommige toestellen beschikken zich wel over de functie, maar het heet dan geen ‘nachtmodus’, maar ‘filter op blauw licht’. De functie is in principe wel hetzelfde. In sommige gevallen is het wel dat het activeren van de nachtstand geen warmer, maar donkerder licht geeft. Daarnaast werkt het dan alleen voor bepaalde apps.

Geef een reactie