algemeenTips

3 tips om schulden te voorkomen

3 tips om schulden te voorkomen

Op de dag van je salaris voel je je altijd even heel rijk. De dagen die volgen zijn gevuld met shoppen, lekker eten en gewoon genieten. Als dan ook nog de vaste lasten worden afgeschreven, merk je tot je schrik dat je na enkele dagen al door een groot deel van je salaris bent. Dat betekent dus beknibbelen de rest van de maand. Dan maar hopen dat er geen grote tegenvaller komt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je deze maand wéér niet kunt sparen. Het grootste risico dat je nu loopt is dat er schulden gaan ontstaan.

Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen, hopen we je in dit artikel enkele tips te geven die helpen bij het voorkomen van onnodige schulden.

1.      Hoe deal je met incidentele uitgaven?

Ben je op de 10e dag van de maand al voor een groot deel door je salaris heen? En gaat dan ook nog eens plotseling de koelkast stuk? Dan zit je natuurlijk met een groot probleem. Zonder kan je niet. Dat betekent dus toch bestelling en eventueel de bijkomende schuld er op de koop bij nemen. Gelukkig hoeft dat niet.

Er zijn tegenwoordig genoeg betaalmethodes waarbij je zonder enkele bijkomende kosten in termijnen kunt betalen. Dit geldt bijvoorbeeld bij in3. Hierbij is het mogelijk om het totale bedrag in drie termijnen te betalen. Het eerste termijn (een relatief  klein bedrag) voldoe je bij de aankoop en vervolgens betaal je in twee maanden steeds een klein deel. Dit is goed te doen en zo voorkom je dat je in één keer een groot bedrag moet betalen of iets op afbetaling koopt en daarbij veel rente moet betalen. Bovendien zit je hier ook veel minder lang aan vast dan bij andere betalingsregelingen.

Natuurlijk is het nog altijd het slimst om hier een potje voor te maken en zelf iedere maand geld weg te leggen zodat er altijd wel iets beschikbaar is.

2.      Krijg meer inzicht in je financiële situatie

Vaak gaat het mis bij simpelweg onwetendheid over de financiële situatie. Je kunt niet verwachten dat er nooit schulden worden gemaakt als je niet weet hoe jouw financiële plaatje er op dit moment uitziet. Probeer hier daarom wat meer inzicht in te krijgen door simpelweg alles op te schrijven. Alle verwachte kosten. Neem hierbij ook het gespreid betalen in 3 termijnen in op (dit zijn weer extra kosten voor enkele maanden). Vergeet ook je inkomsten niet en de ‘potjes’ waar je iedere maand wat spaargeld naar toe wilt sluizen. Op die manier is helder wat er iedere maand moet worden gedaan.

3.      Zet de creditcard stop

Veel mensen beschikken over een creditcard. Het grote gevaar rust hem in het feit dat het wel héél gemakkelijk is om met een creditcard iets te kopen. Bovendien verlies je al snel het inzicht in je aankopen. Voordat je het weet ontvang je een immense rekening thuis en bouw je creditcardschuld na creditcardschuld op. Dit zijn serieuze schulden die enorm veel problemen kunnen veroorzaken. Zet daarom voor je eigen bestwil de creditcard stop. Zo word je niet meer in verleiding gebracht. 

Geef een reactie