algemeenMens&gezondheid

Zo overleef je het griepseizoen

Zo overleef je het griepseizoen

De herfst is in volle gang en om je heen zie je steeds meer snotterende mensen. Op werk melden de eerste collega’s zich ziek omdat ze zich grieperig voelen. Je hebt echt geen zin om in je eentje ziek thuis te zitten. Dat gaat al snel vervelen en tenslotte hebben we tijdens de pandemie al vaak genoeg thuis gezeten. Daarom vind je hier een aantal tips waarmee jij het griepseizoen kunt overleven en je het voor anderen een stukje aangenamer kan maken. Zo hoeft niemand zich ziek te voelen of alleen thuis te zitten.

Zorg voor elkaar

Tijdens het griepseizoen zijn er veel mensen ziek. Dat hoeft niet altijd griep te zijn, een verkoudheid is ook niet lekker. Het griepseizoen zou een stuk aangenamer zijn als we een beetje voor elkaar zouden zorgen. Zit je buurvrouw ziek thuis en durft ze geen boodschappen te doen? Stel dan voor om de boodschappen voor haar te doen. Ga langs bij die zieke vriendin om een bosje bloemen en bonbons te bezorgen. Ben je niet in de gelegenheid om zelf langs te gaan? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een cadeau te laten bezorgen! Denk bijvoorbeeld eens aan een ballon versturen of laat fruitmand bezorgen. Door een cadeau te sturen, biedt je jouw collega, vriend(in), of familielid extra steun in een periode waarin ze juist nodig hebben. Het sturen van een fruitmand of ballon, zorgt er zeker voor dat je diegene opvrolijkt. Weet je niet wat je wil geven? Kijk dan eens op het internet. Tegenwoordig kun je gelukkig ook veel inspiratie voor cadeaus op het internet vinden. De keuze is enorm! Door er voor elkaar te zijn, maak je het griepseizoen een beetje draaglijker.

Eet genoeg groenten en fruit

Het belangrijkste wat je kunt doen om te voorkomen dat je griep krijgt, is het verhogen van je weerstand. Zeker in de herfst- en winterperiode kan dat een uitdaging zijn. Het is belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten. Dit is namelijk rijk aan allerlei vitamines, mineralen en antioxidanten. Die laatste zorgen ervoor dat de gifstoffen uit je lichaam worden verdreven. Met name vitamine C is erg belangrijk om griep te voorkomen. Vitamine C stimuleert namelijk de aanmaak van witte bloedcellen, wat helpt om virussen te bestrijden. Je vindt vitamine C bijvoorbeeld in kiwi’s, rode paprika, verschillende koolsoorten en aardappels.

Slaap voldoende

Tijdens lange, donkere dagen is voldoende slaap gelukkig niet zo’n probleem. Het liefst blijf je iedere ochtend nog even wat langer liggen. Vanaf nu heb je een goed excuus: slapen is namelijk goed voor je gezondheid en verkleint de kans op een verkoudheid en de griep. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die korter dan zeven uur per nacht slapen, een grotere kans hebben om ziek te worden dan mensen die langer dan zeven uur per nacht slapen. Voortaan blijf je dus nog wat langer liggen.

Buiten bewegen

Het tegenovergestelde van langer slapen is waarschijnlijk buiten bewegen. Dat is wel het allerlaatste waar je op zit te wachten tijdens de herfst en de winter. Toch doe je er goed aan om dagelijks naar buiten te gaan en te bewegen. Beweging bevordert namelijk je stofwisseling en zorgt voor de aanmaak van geluksstofjes, wat een positieve invloed heeft op je weerstand. Verder is buiten zijn goed voor je weerstand, omdat je je lichaam blootstelt aan verschillende weersomstandigheden. Door de lage wintertemperaturen maken ziekteverwekkers geen schijn van kans in jouw lichaam. Geen zin om alleen te gaan? Vraag dan of er iemand met je meegaat.

Geef een reactie