Huis en tuinTips

Tips om veilig en verantwoord te stoken

Tips om veilig en verantwoord te stoken

Er is niets fijner dan een heerlijk warm haardvuur na een dag hard werken. Maar wist u dat onverantwoord stoken nadelige gevolgen kan hebben voor zowel uw eigen gezondheid als het milieu? Het is hierom van belang om op een verantwoorde wijze te stoken.

Gebruik onbehandeld hout

Het type hout dat u gebruikt om te stoken is van grote invloed op de veiligheid voor zowel uw eigen gezondheid als het milieu. Vochtig hout brandt minder goed en staat erom bekend dat het meer schadelijke stoffen uitstoot. De verbranding van bewerkt hout leidt tot luchtvervuiling. Stook daarom altijd met onbehandeld, droog hout. Bewaar dit hout niet buiten, maar in de schuur, zodat het goed kan drogen voordat u gaat stoken. Wanneer u te nat hout gebruikt, zult u donkere rook zien. De rook dient echter licht van kleur te zijn, dan stookt u goed.

Zorg voor volledige verbanding

Zorg altijd voor een volledige verbranding wanneer u stookt. Dit is te herkennen aan blauwe vlammen. Een volledige verbranding is realiseerbaar door de luchttoevoer naar de kachel volledig open te zetten. Tevens dient de uitlaatklep naar de schoorsteen open te staan. Het vuur brandt het beste bij voldoende luchttoevoer. Om voldoende verse lucht te garanderen, is het dan ook aan te raden om een raam open te zetten. Let ook altijd goed op de kleur van de rook wanneer u stookt. Wanneer er donkere rook te zien is, kan dit betekenen dat de luchttoevoer onvoldoende is.

Laat het vuur vanzelf uitbranden

U kunt het vuur het beste vanzelf laten uitbranden. Er komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij wanneer u het vuur zelf probeert te minderen door bijvoorbeeld de luchttoevoer te beperken. De luchttoevoer dient u pas af te sluiten als het vuur volledig is gedoofd. Wanneer u het vuur geforceerd probeert te doven, veroorzaakt u juist méér luchtvervuiling. Laat het vuur dan ook altijd geleidelijk, uit zichzelf uitbranden.

Houd uw schoorsteen schoon

Tot slot draagt het schoonhouden van uw schoorsteen ook behoorlijk bij aan veilig en verantwoord stoken in huis. Er zijn stappen die u zelf kunt ondernemen om de schoorsteen schoon te houden. Daarnaast wordt het ook absoluut aanbevolen om uw schoorsteen minstens eén keer per jaar te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. Een professionele schoorsteenveger kan uw schoorsteen volledig reinigen en tevens de inwendige conditie inspecteren. Zo kunt u veilig en verantwoord blijven genieten van uw heerlijke haardvuur!

Geef een reactie