Tipszakelijk

Bitcoin koersen stijgen snel door oorlog in Oekraïne

Bitcoin koersen stijgen snel door oorlog in Oekraïne

De vraag naar Bitcoin is in de afgelopen weken ongelooflijk hard toegenomen. De gevolgen van de Oekraïne oorlog zijn overal voelbaar. Bitcoin kopen lijkt voor veel Oekraïners en Russen de uitweg om hun financiële stabiliteit enigszins te behouden. Doordat er plotseling enorm veel meer vraag is naar de bitcoin, blijft de gemiddelde prijs ook flink stijgen.

Stijgende vraag bij de Russische bevolking

Met name de Russen kiezen er massaal voor om hun geld in Bitcoin te investeren. Het zal niemand zijn ontgaan dat het Westen enorm veel financiële sancties heeft opgelegd aan Rusland. Hierdoor is de Russische Roebel in enkele dagen tijd flink onderuit gegaan. De waarde van het spaargeld van de Russische bevolking dus ook. Een deel van de Russische bevolking heeft dan ook de toevlucht gezocht in Bitcoin.

Toch zijn er ook zorgen over het inzetten van bitcoin door de Russen. Hoewel de bevolking bitcoin met name inzet om hun financiën nog enigszins stabiel te houden, gaan er ook geruchten de ronde dat Rusland de sancties probeert te omzeilen door bitcoin als transactiemiddel te gebruiken. Zo kunnen ze met enkele landen die Rusland wél steunen, internationale handel drijven. Met bitcoin is dit lastig te achterhalen, waardoor ze zonder problemen de sancties kunnen omzeilen en daarmee hun financiële stabiliteit kunnen behouden én de oorlog probleemloos kunnen financieren.

Hoewel dit tot de mogelijkheden behoort, vertelt de voorzitter van de ECB dat dit niet zorgwekkend is. Er zijn immers áltijd manieren om dergelijke sancties te omzeilen. Allemaal even crimineel, maar wel mogelijk. Daarnaast zijn er ook genoeg manieren om toch door dit rookgordijn heen te prikken. Het zal voor Rusland dan ook heel moeilijk zijn om gigantische bedragen via bitcoin om te zetten. Dat valt simpelweg te veel op, waardoor er uiteindelijk toch wel ingegrepen wordt.

Oekraïense bevolking

De bitcoin koers is tevens gestegen door de enorme vraag van de Oekraïense bevolking. Direct na de Russische inval veroorzaakte een klap voor de valutamarkt. Geld opnemen was nauwelijks nog mogelijk. Er was niet alleen een limiet, maar veel geldautomaten waren ook nog eens simpelweg leeg. Dit was natuurlijk een ramp voor de Oekraïense bevolking. De financiële stabiliteit was niet alleen al in gevaar, maar ze konden ook nog eens met geen mogelijkheid aan hun spaargeld komen. Zelfs niet toen ze op de vlucht gingen. Ze lieten dus alles achter. Huis, haard én hun geld. De bitcoin bleek in veel gevallen een redmiddel te zijn.

Ondanks dat ze geen tastbaar geld konden opnemen, hadden ze dankzij de bitcoin toch nog een fijn extra ‘spaarpotje’ tijdens hun vlucht. Zeker gezien er tegenwoordig op veel plekken met de bitcoin kan worden betaald.

Iets wat we ook nog nooit eerder hebben gezien, is dat de Oekraïense regering andere landen oproept om donaties in cryptovaluta te geven. Hier is gemakkelijker bij te komen en kunnen op korte termijn grote bedragen worden gedoneerd. Een inzamelingsactie van bitcoin is natuurlijk geheel nieuw in de tijd van de bitcoin en onze geschiedenis. Dat laat tevens zien hoe belangrijk bitcoin en andere altcoins zijn geworden in onze samenleving.

Geef een reactie