Tips

Het verschil tussen vroeger en nu

Jack Russel pup

Tussen vroeger en nu zitten een hele hoop verschillen. Soms zijn de verschillen zo groot, dat je niet eens weet dat ze er zijn. Het is soms best goed om erbij stil te staan wat er allemaal veranderd is. Helaas doet niet iedereen dit en dat is zonde. Je kan er heel veel van leren. Daarnaast ga je op die manier vele dingen meer waarderen. Misschien heb je niet in vroeger geleefd, maar kun je wel alles op het internet vinden. Het is daarom handig om er zelf toch eens bij stil te staan hoe het allemaal nu precies gaat. 

Onze luxe

Zonder dat je het door hebt, leven wij in een luxe wereld. Misschien hebben je ouders net een Jack Russel gekocht en eet hij alles op wat hij tegen komt. Als dat je enige probleem is, is dit erg fijn. Vroeger hadden vele mensen zich wel druk te maken over hele andere dingen. Zo was er vroeger niet eens genoeg eten om iedereen te voeden en moest er elke week meer dan 60 uur gewerkt worden. Natuurlijk werken wij in het dagelijks leven ook, maar toch op een hele andere manier. 

De luxe in ons leven zoals laptops waar je zelfs hele laptop tafels voor hebt, kunnen ook een last zijn. Het kan vervelend zijn om constant de druk te voelen van sociaal media. Iedereen kan veel makkelijker een oordeel over je hebben. Het is allemaal behoorlijk lastig. Vroeger waren er een hele hoop nadelen, maar in het hier en nu zitten er ook zeker nog nadelen aan vast. Natuurlijk ligt het er ook wel een beetje aan wat jij er precies zelf van gaat maken. Je hoeft niet per se bezig te zijn met sociaal media. Dit is een vrije keuze die je hebt. 

De echter verandering

Er zijn heel wat veranderingen geweest in de wereld. Zo is er een eerste en een tweede wereldoorlog geweest. Iedereen staat hier in Nederland gelukkig elk jaar bij stil. Zo is Corrie ten boom vroeger heel veel bezig geweest met het onderduiken van Joodse mensen. Hier hoeven wij ons tegenwoordig niet druk over te maken. Wij zijn bezig om racisme en discriminatie volledig te verbannen. Het is helaas nog niet volledig gelukt, maar uiteindelijk zullen we er wel komen. Het is belangrijk om je aan de juiste dingen vast te blijven houden. Zoals respect voor iedereen en alles. 

De echte verandering hebben we door gemaakt na de tweede wereldoorlog. Eigenlijk hebben bijna alle landen gezegd dit nooit meer. Natuurlijk is er altijd een kans aanwezig dat er weer iets ergs gebeurd. Het is van belang dat jezelf weet wat je waarden zijn en waar jij voor staat. Zo kun je in het dagelijks leven een hele hoop voorkomen. Het is belangrijk dat jij je eigen leven lijdt en je ander niet tot last bent. Dit moet andersom ook zo zijn. Zoiets kunnen wel alleen maar waarborgen als we er allemaal aan mee gaan werken.

Geef een reactie