Huis en tuinmannenTipsvrouwen

Huisisolatie: 5 tips wat jij er zelf aan kunt doen

Huisisolatie- 5 tips wat jij er zelf aan kunt doen

Het isoleren van je huis heeft veel voordelen. Zo kan je maandelijks op je energierekening besparen, krijg je meer wooncomfort en het is ook nog eens goed voor het milieu. Het (opnieuw) laten isoleren van je huis kan echter wel een duur geintje worden omdat er vaak een aannemer langs moet komen om slecht of niet geïsoleerde delen in je huis aan te pakken. Toch kan je zelf meer dan je denkt. Daarom hebben wij 5 tips voor je op een rijtje gezet om eenvoudig zelf je huis te isoleren zonder dat een expert aan te pas hoeft te komen. 

Tip 1: Het plaatsen van tochtstrips

Voel je veel wind vandaan komen langs de randen van je voordeur en kozijnen? Dan is het aan te raden om bij een bouwmarkt of andere specialist tochtstrips aan te schaffen. Deze tochtstrips zijn te verkrijgen in verschillende diktes en kunnen gemakkelijk worden aangebracht op de plekken waar je tocht voelt. Een bijkomend voordeel is dat tochtstrips weinig kosten en daarom ook niet in verhouding staan met de extra energie die je jaarlijks zou kwijt zijn als je ze niet gebruikt. 

Tip 2: Zorg voor goede ventilatie 

Door je huis elke dag goed te ventileren zorg je ervoor dat je huis sneller warm wordt. Zet daarom de ventilatieroosters open en zorg iedere dag voor frisse buitenlucht die je huis binnenkomt. Het klinkt natuurlijk tegenstrijdig om lucht van buiten naar binnen te laten komen voor een betere isolatie maar het werkt wel degelijk. Lucht van buiten is namelijk droger dan de meeste lucht in huis en een drogere lucht in huis is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht.

Tip 3: Bevestig radiatorfolie achter de verwarming

Een simpele manier om kou tegen te houden is door radiatorfolie achter de radiator te plaatsen. Doordat radiatorfolie reflecterend is wordt de warmte teruggekaatst naar de kamer in plaats van naar de muren.

Daarnaast is het niet verstandig om een stoel, bank of gordijnen voor een radiator te plaatsen omdat de warmte van de radiator dan wordt tegengehouden. Houd daarom radiatoren dus zo vrij mogelijk van meubels, zodat de warmte van de radiatoren de ruimte goed kan bereiken.

Tip 4: Pak je garage of bijkeuken ook aan

Wanneer de garage of bijkeuken direct aan je huis vastzit, zou je kunnen nagaan hoeveel tocht hier (ongemerkt) de ruimte binnenkomt. Het isoleren van de garage of bijkeuken helpt natuurlijk altijd maar met de toevoeging van tochtstrips om kozijnen en deuren samen met tochtborstels onder de deur bespaar je een hoop windvlagen langs je voeten en bereik je het optimale resultaat wat isolatie betreft. 

Tip 5: Vraag een isolatie subsidie aan

Mocht je nou toch naast al deze tips besluiten om je huis door een professional te laten isoleren, vergeet dan niet om te kijken of je in aanmerking komt voor de isolatie subsidie. De overheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor energiebesparing in huis (de SEEH). Hiervoor kom je in aanmerking als je minstens twee isolatiemaatregelen neemt en deze laat uitvoeren. De subsidie bedraagt ongeveer 20% van de isolatiekosten.

Geef een reactie